Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Разтопена овча или говежда мазнина (лой)

Разтопена овча или говежда мазнина (лой)

Разтопена овча или говежда мазнина (лой) - изображение

Основното хранително вещество на разтопената лой е мазнината (липиди), количеството му при двата вида достига до 99,7%. Водата е 0,3%, протеини няма. Поради високата калоричност (897 ккал на 100 грама), тези продукти са основен източник на енергия за организма.

Говеждата мазнина се топи при температура от 44-51 ºС, съдържа до 65% наситени мастни киселини, основно палмитинова и стеаринова, до 44% олеинова и 2-5% линолова. В състава на немастните вещества влизат: холестерол, каротин и известно количество витамин А. В смеси с други животински продукти се подобряват физиологичните свойства на говеждата лой и се увеличава нейната усвояемост.

Овча мазнина, по състав и органолептични свойства, е сходна с говеждата, отличава се от нея с по-голяма твърдост и температура на топене (44-55 °С).

5.0, 3 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода0.3 мл.
Белтък0.0 гр.
Мазнини99.7 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории897 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимкиХрани и ястияРецептиХранене при...