Разтопена овча или говежда мазнина (лой)

Основното хранително вещество на разтопената лой е мазнината (липиди), количеството му при двата вида достига до 99,7%. Водата е 0,3%, протеини няма. Поради високата калоричност (897 ккал на 100 грама), тези продукти са основен източник на енергия за организма.
Говеждата мазнина се топи при температура от 44-51 ºС, съдържа до 65% наситени мастни киселини, основно палмитинова и стеаринова, до 44% олеинова и 2-5% линолова. В състава на немастните вещества влизат: холестерол, каротин и известно количество витамин А. В смеси с други животински продукти се подобряват физиологичните свойства на говеждата лой и се увеличава нейната усвояемост.
Овча мазнина, по състав и органолептични свойства, е сходна с говеждата, отличава се от нея с по-голяма твърдост и температура на топене (44-55 °С).
ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода | 0.3 мл. |
Белтък | 0.0 гр. |
Мазнини | 99.7 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 897 кал. |
ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА
СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ
КатегорияЛеченияСнимки- 28 вкусни снимки от кухнята на Узбекистан...не е за гладни
- Трейси – трансгенната овца от далечна Шотландия
- 2015 година в китайския зодиак – Годината на Козата (Овцата). Предсказания и насоки.
- Какво се случва с 4 от клонингите на овцата Доли?
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА