Платика
Състав
Месото на платиката е богато на витамини А, В1, В2, РР, Е, С; микроелементи: хром, желязо, флуор, никел, молибден; макроелементи: магнезий, натрий, калций, фосфор и хлор.
Калоричност - 105 ккал в 100 г риба.
Полезни свойства
На хората отдавна са известни отличните хранителни качества на платиката и нейните лечебни свойства.
Предимството на рибния протеин е, че има ниско съдържание на съединителна тъкан и рибата се преработва по–лесно от стомаха, като гарантира пълното усвояване на хранителните вещества. Рибният протеин се усвоява 92-97%, а този в месото 86 - 88%. Освен на него, хранителната стойност се дължи и на наличието на мастни киселини Омега-3 и Омега–6, които имат висока физиологична активност, което е изключително важно за нормалните междуклетъчни процеси; за намаляване на липидите в кръвта, което допринася за намаляването на риска от сърдечно–съдови заболявания. Тези киселини имат противовъзпалителен ефект и помагат за избавяне от излишните килограми.
Консумацията на платика оказва благоприятен ефект върху здравето на лигавиците и кожата; месото й се приема за отличен антиоксидант, то помага за регулирането на количеството захар в кръвта.
Достатъчно високото съдържание на фосфор допринася за формирането на тъканите. В този процес участва фосфорната киселина, която помага в изграждането на многобройните ензими, а те са основен „двигател” на химичните реакции в клетките.
За да се извлече максимална полза за организма от полезните вещества, приготвяйте храните от прясна риба.
Хранителна стойност
Известно е, че рибният протеин има по-висока биологична стойност, отколкото протеинът в другите видове месо; той се усвоява и смила по–лесно от човешкия организъм. В допълнение на това, калоричността на рибата е по–ниска от тази на месото. Рибеното масло е богато на витамин А и на незаменими за човека полиненаситени мастни киселини.
Платиката спада към нетлъстите риби, а това е важно за хората, които се грижат за телесното си тегло. Подходяща е за диетично хранене, както и за основно блюдо на стари хора и деца.
Важно е да се отбележи, че хранителната стойност и състава на полезните вещества зависят от възрастта и пола на всяка риба; от условията на обитаемата среда; от храната, с която е хранена; от сезона, през който е уловена.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 77.7 мл. |
Белтък | 17.1 гр. |
Мазнини | 4.1 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 105 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, РР, Е, С; хром, желязо, флуор, никел, молибден, магнезий, натрий, калций, фосфор, хлор |
Коментари към Платика