Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Опунция

Опунция

Опунция - изображение

Опунцията, наричанa още бодлива круша, е плод на вид кактус, култивиран и отглеждан в Мексико. Още от древността е считан за свещен плод. Причината за това е легенда, според която изморени от скитане из планините ацтеки, видели от брега на езерото Тескоко как орел, кацнал върху опунция разкъсва змия с човката си.

За тях случилото се било знак от съдбата, а то - причина да нарекат околността "Място на свещената опунция", където основали град. Днес в тази област се намира град Мексико. Неслучайно в националния герб е включен образът на орела, растението и змията.

герб на мексико

Древните вярвали, че бодливата круша ги дарява с енергия, сила и успехи. Днес растението се отглежда и в други страни с топъл климат като Гърция, Испания, Италия, Франция и Индия. Кактусът е издръжлив на студ и неблагоприятни условия, затова вирее и в България. Големите и месести листа са богати на гел, наподобяващ алое вера. Използва се за лечение на различни дерматологични проблеми.

гел от листата

Плодовете са сочни, пълни с ядливи семенца, богати на витамини и фибри. Влизат в състава на много фармацевтични, козметични и хранителни продукти. Бодливата круша е богата на вода, засища и освен това подпомага регулирането на телесната маса.

опунция

Съдържа калций, фосфор, магнезий, витамин C и такива от B група. Количеството захар в състава на плода е ограничено, затова е предпочитан сред диабетици и хора, страдащи от болни бъбреци, черен дроб или панкреас.

опунция за сърцето

Освен това се препоръчва при проблеми със сърдечно-съдовата система. Oпунцията намира приложение и в кулинарията, заради богатия вкус, диетичните свойства, ниското съдържание на захар и фибрите в състава.

храна с опунция

От плода се приготвят различни сокове, салати, ястия и десерти. Разбира се, консумацията на плода се свърза с внимателно почистване на люспата и бодлите.

готова за консумация

Опунцията може да намерите в био магазините, хипермаркетите и под формата на хранителни добавки в аптечните мрежи.

 

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.enbuenasmanos.com

Снимки: conoceamexico100.blogspot.com; fotolia.com;

 gardencollage.com; fichasplantasmedicinalesade.blogspot.com


5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък0,73 гр.
Мазнини0,51 гр.
Въглехидрати9,57 гр.
Калории41 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

фибри, магнезий, натрий, калций, витамини

ДРУГИ

Други полезнитиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин, витамин C

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайл