Морска краставица
Морската краставица е безгръбначно морско животно, уникален обитател на водния свят, който на външен вид прилича на огромна космата гъсеница.
Състав
Месото на морската краставица съдържа протеини, мазнини, витамин В12, тиамин, рибофлавин, минерални елементи, фосфор, магнезий, калций, йод, желязо, мед, манган. Мазнината й е богата на ненаситени мастни киселини, фосфатиди. В източната медицина се употребява като средство срещу много тежки болести и по сила на лечебно действие се е цени наравно с женшена.
Консумацията на този морски продукт засилва имунитета и жизнената енергия. В него се съдържат около 40 химични елемента, практически, цялата Менделеева таблица. При това концентрацията на тези вещества е значително по-висока, отколкото в други продукти (месо и риба например). Става дума не за десетки, а за хиляди пъти повече. Например медта и желязото в морската краставица са хиляда пъти повече, отколкото в рибата; йодът е 100 пъти повече. С помощта на този дар от морето можем да набавим всякакъв недостиг на микроелементи в организма.
В месото на морската краставица са открити простагландини (подобряват кръвното налягане и регулират водно-солния обмен); стероидни съединения; витамини от групи Д, С, В; полови хормони; полиенови киселини; фосфорна киселина; гликолипиди.
Всички тези вещества допринасят за регенерацията на новите клетки в организма, подмладяват и са лек срещу много заболявания.
Полезни и лечебни свойства
Лечебната стойност на морската краставица е потвърдена от многобройни експерименти и клинични изследвания. Над 200 са хранителните компоненти, влизащи в тъканите на животното, на чиято основа се изготвят биоактивни композиции и комплекси. Главните ефекти на тези средства са:
- стимулиращ;
- онкопротекторен;
- противовирусен;
- антиоксидантен;
- имуномодулиращ;
- хемопоетичен;
- хипотензивен.
Благодарение на уникалното съчетание на нутриенти, месото на морската краставица се използва:
- за забавяне на естествените процеси на стареене;
- за намаляване на раздразнителността;
- за ускоряване на регенерацията на кожата;
- за повишаване на жизнения тонус.
Наред с всичко това, морският продукт е неоценима поддръжка за щитовидната жлеза, главния мозък, репродуктивните органи, сърдечносъдовата система.
Морската краставица като деликатес
Морската краставица е подходяща за всички видове кулинарна обработка: варене, задушаване, печене, мариноване, осоляване. За храна се използва мускулната обвивка на животното, без кожата и вътрешностите. На основата на продукта се приготвят студени и топли предястия, многокомпонентни гарнитури, маринати, дресинги и супи. Месото се съчетава с всички морски продукти, остри сосове, лук, доматено пюре, зеленчуци.
В търговската мрежа се предлага предимно в сушен или замразен вид.
foodandhealth.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 89.4 мл. |
Белтък | 7.3 гр. |
Мазнини | 0.6 гр. |
Въглехидрати | 2,2 гр. |
Калории | 35 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, Д, С, фосфорна киселина, тиамин, рибофлавин; фосфор, магнезий, калций, йод, желязо, мед, манган |
Коментари към Морска краставица