Риба Мойва - ползи за здравето и състав
Мойвата (каплин, капелин) е вкусна и много полезна риба. Обитава моретата и най-повърхностните слоеве на водата. Изключително популярна е сред японците. Тя е богата на лесноусвоими протеини (около 23%), на калций, полиненаситени мазнини, киселини Омега–3. Има малко съединителна тъкан, с което се обяснява бързото й приготвяне.
Капелинът е отличен източник на витамини от група В, например количеството В2 в нея е няколко пъти повече, отколкото в месото. Тази риба се характеризира и с високо съдържание на витамини А и D. В състава й влизат най-важните за човешкия организъм аминокиселини: метионин, цистеин, лизин и треонин; също: йод, бром, флуор, калций, калия, фосфор и селен. Количеството селен е 10 пъти повече, отколкото в месото. Днес, намирането на продукти, източник на този елемент, не е толкова лесно. Той е незаменим за нашия организъм, неговият недостиг провокира образуването на ракови тумори. Трябва да се отбележи, че е и добър антидепресант.
Витамини и минерали
Витамини в 100 грама мойва:
- витамин A — 0,04 мг;
- витамин PP — 0,8 мг;
- витамин A (РЕ) — 40 мкг;
- витамин B1 - тиамин — 0,03 мг;
- витамин B2 - рибофлавин — 0,2 мг;
- витамин B6 - пиридоксин — 0,1 мг;
- витамин B9 – фолиева киселина — 17 мкг, витамин C — 1 мг,
- витамин PP - ниацинов еквивалент — 2,9746 мг.
Микроелементи в 100 грама мойва:
• желязо — 0,4 мг,
• йод — 50 мкг,
• цинк — 1,08 мг,
• мед — 210 мкг,
• манган — 0,05 мг,
• флуор — 430 мкг,
• хром — 55 мкг,
• молибден — 4 мкг,
• никел — 6 мкг,
• кобалт — 8 мкг.
Ползи за здравето
Изследвания показват, че наситените мастни киселини на мойвата действат благоприятно на нивото на холестерола в кръвта и помагат за избавянето от плаки по стените на кръвоносните съдове. Доказано е, че мойвата е в състояние да подпомогне регулацията на кръвното налягане, подобрява настроението. Също помага и за лечението на артрит, кариеси и фрактури на костите.
Рибата помага и за понижаване на нивата на глюкозата, което я прави добър избор за хората страдащи от диабет.
Мойвата е добър източник на йод и селен, необходими за правилната функция на щитовидната жлеза. Освен това, тези две вещества спомагат за растежа на костите и косата.
Рибата е подходяща и за тези, които искат да отслабнат, тъй като се преработва лесно и е пълна с протеини, полезни мазнини и малко калории.
Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система или ви измъчва хипертония, включете в ежедневното си меню тази риба.
Противопоказания
Рибата е много полезна и почти няма вариант, тя да бъде вредна. Капелинът се препоръчва да не се консумира от хора, които са с алергии към морски дарове и риба.
Друго, с което трябва да се внимава, е да не се прекалява с консумацията на пушена мойва, тъй като по време на процеса на опушване се образуват канцерогенни вещества. Освен това при този метод не се премахва напълно риска от паразити.
Най-добре е да консумирате рибата добре сготвена, така няма да има никакви рискове, а може да се насладите единствено на полезните й свойства.
benefitandharm.com;
Снимка: vardin.fo
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 75.0 мл. |
Белтък | 13.4 гр. |
Мазнини | 11.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 157 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, А, Д; желязо, йод, цинк, мед, манган, флуор, хром, молибден, никел, кобалт |
Коментари към Риба Мойва - ползи за здравето и състав