Начало Хранене Групи храни и ястия Риба и морски продукти Мойва

Мойва

Мойва - изображение

Мойвата е вкусна и много полезна риба. Обитава моретата и най–повърхностните слоеве на водата. Изключително популярна е сред японците. Тя е богата на лесноусвоими протеини (около 23%), на калций, полиненаситени мазнини, киселини Омега–3. Има малко съединителна тъкан, с което се обяснява бързото й приготвяне. Можете да я сварите или изпечете.

Мойвата е отличен източник на витамини от група В, например, количеството В2 в нея е няколко пъти повече, отколкото в месото. Тази риба се характеризира и с високо съдържание на витамини А и D. В състава й влизат най–важните за човешкия организъм аминокиселини: метионин, цистеин, лизин и треонин; също: йод, бром, флуор, калций, калия, фосфор и селен. Количеството селен е 10 пъти повече, отколкото в месото. Днес, намирането на продукти, източник на този елемент, не е толкова лесно. Той е незаменим за нашия организъм, неговият недостиг провокира образуването на ракови тумори. Трябва да се отбележи, че е и добър антидепресант. Ако консумирате мойва всеки ден, вие ще набавите необходимото количество йод на организма и ще предотвратите много заболявания на щитовидната жлеза.

Изследвания показват, че наситените мастни киселини на мойвата действат благоприятно на нивото на холестерола в кръвта и помагат за избавянето от плаки по стените на кръвоносните съдове. Ако имате проблеми със сърдечно–съдовата система или ви измъчва хипертония, включете в ежедневното си меню тази риба!

Витамини: витамин A — 0,04 мг; витамин PP — 0,8 мг на 100 грама, витамин A (РЕ) — 40 мкг; витамин B1 - тиамин — 0,03 мг; витамин B2 - рибофлавин — 0,2 мг; витамин B6 - пиридоксин — 0,1 мг на 100 грама; витамин B9 – фолиева киселина — 17 мкг, витамин C — 1 мг, витамин PP - ниацинов еквивалент — 2,9746 мг.

Микроелементи (на 100 грама от продукта):

• желязо — 0,4 мг,

• йод — 50 мкг,

• цинк — 1,08 мг,

• мед — 210 мкг,

• манган — 0,05 мг,

• флуор — 430 мкг,

• хром — 55 мкг,

• молибден — 4 мкг,

• никел — 6 мкг,

• кобалт — 8 мкг.

 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода75.0 мл.
Белтък13.4 гр.
Мазнини11.5 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории157 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини В, А, Д; желязо, йод, цинк, мед, манган, флуор, хром, молибден, никел, кобалт

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияДиетиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСпортИстория