Мангостин (мангостан)
Мангостинът е южноазиатски плод, който е известен още като "кралицата на плодовете". Той се използва за лечение на много здравословни проблеми в Азия. Предимствата му включват високо съдържание на фибри, малко калории и добри количества на витамин С.
Изследвания показват, че тропическият плод засилва имунната система, намалява възпаленията, а според някои твърдения дори спомага в борбата срещу рака. Има антимикробни и антитуморни способности и спомага за лечението на инфекциозни заболявания и рак.
Мангостинът е лилав на цвят със сладък вкус и консистенция, която се топи в устата като сладолед. Наподобява личи.
Хранителна стойност
В 100 грама от плода се съдържат:
- 63 калории;
- 15,6 грама въглехидрати;
- 0,5 грама протеини;
- 0,4 грама мазнини;
- 5,1 грама фибри;
- 7,2 милиграма витамин С (12% от дневната доза);
- 0,32 милиграма желязо (2% от дневната доза);
- 50 IU витамин А (1% от дневната доза);
- 10 милиграма калций (1% от дневната доза).
Ползи за здравето
Въпреки че няма висока хранителна стойност, в плода има някои впечатляващи вещества, именно те са отговорни за големите му здравословни ползи.
1. Бори се с рака
Едно от най-характерните му свойства, с които се промотира по целия свят. Дали наистина може да излекува рак? Мангостинът е изследван многократно и са доказани различни ползи от него при борбата с рак. Твърди се, че самият плод съдържа най-малко 20 известни ксантони, а голяма част от тях се намират в кората и перикарпа.
Проучване проведено пред 2008-а година в Gifu International Institute of Biotechnology в Япония показва, че ксантон от мангостинът, известен като алфа-мангостин, има превантивен ефект срещу ракови заболявания при животните. Проучването заключва, че ксантоните трябва да се използват като средство за профилактика и лечение на рак, във втория случаи, в комбинация с допълнителни терапии.
През 2012-а изследване, публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine, също показва, че екстрактите от ксантон имат положителен ефект при рак на дебелото черво и забавят развитието при рак на простата.
Изследванията не спират дотук, през 2016-а година в International Journal of Oncology се публикува изследване, което разглежда активността на алфа-мангостина и мангостина върху човешки ракови клетки на гърдата. Изследванията показват, че алфа-мангостинът индуцира клетъчната смърт на раковите клетки и по този начин се стига до заключението, че въпросното вещество може да се използва като хранителна добавка при лечение на рак на гърдата.
Кожните ракови заболявания също биват повлиявани от плода.
Като цяло изследванията потвърждават, че плодът има сериозни антиракови свойства и има потенциал като противораково лекарство.
2. Бори се с възпалението и алергиите
Изследвания показват, че екстрактът от мангостин има както антиалергични, така и противовъзпалителни свойства. Основна причина за противовъзпалителните ефекти са отново възложени на алфа и гама-мангостините, две специфични биоактивни вещества, откриващи се в плода.
3. Понижава кръвната захар
Както се знае, повечето плодове са противопоказни за консумация при диабет, тъй като може да повишат кръвната захар. Мангостинът от своя страна я нормализира и помага тя да остане в норма. Тази него способност се дължи на таниновата киселина, олигомерните комплекси на проантоцианидин (ОКП). ОКП са естествени растителни метаболи, които са широко достъпни в плодове, зеленчуци, ядки и семена.
ОКП имат и антиоксидантни свойства, действат и противовъзпалително, антиалергично, антивирусно.
4. Подобрява здравето на кожата и особено повлиява акнето
Мангостинът е доказано домашно средство против акне. Проучване, проведено в Тайланд, сравнява плода с други растения, като се установява, че той има най-значима антиоксидантна активност и намалява появата на акне.
Не само, че пречиства от свободните радикали, плодът се справя и с борбата директно с причинителите на акне.
5. Подобрява здравето на сърцето
Повишеният оксидативен стрес и дефицитът на антиоксиданти са една от основните причини за инфаркт. Оксидативният стрес по същество е дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на тялото да им противодейства и да неутрализира негативните им ефекти.
Проучване, проведено в Индия, в Centre for Advanced Studies in Botany at the University of Madras, върху животни, установява защитен ефект на алфа-мангостина върху здравето на сърцето. Мощните антиоксиданти са полезни за намаляване на риска от сърдечен удар.
6. Подсилва имунитета
Мангостинът поддържа много от жизненоважните функции в организма, стимулирайки и имунитета.
Освен това е добър източник на Витамин С, който е един от най-важните витамини за оптимално здраве - бори се със свободните радикали, стимулира производството и функцията на левкоцидитите, защитава организма от инфекциозни заболявания.
7. Подпомага храносмилането
Мангостинът подпомага храносмилането, благодарение на фибрите, които влизат в състава му. Те са отличен избор, ако имате храносмилателни проблеми като запек.
В плода се съдържат и пробиотици, които са от особено значение за увеличаване на добрите бактерии в червата. Не подценявайте приема на храни, които се грижат за здравето на храносмилателната система.
Противопоказания
Ако консумирате плодовете, имайте предвид, че в някои от тях е възможно да има твърди и горчиви семена.
Не започвайте приемането на мангостин под формата на добавка, без да се консултирате с вашия лекар.
Страничните ефекти от добавките могат да са свързани с повишен риск от кървене при хора, предразположени към това. Също така пречи на съсирването на кръвта, така че не подходящо да се използва преди операция (две седмици по-рано е добре да бъде спрян приемът).
При бременност и кърмене няма надеждна информация какво влияние оказва върху плода и бебето, затова избягвайте консумацията.
draxe.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 0,5 гр. |
Мазнини | 0,4 гр. |
Въглехидрати | 15,6 гр. |
Калории | 63 кал. |
Витамини и минерали
витамин С |
Коментари към Мангостин (мангостан)