Какви са полезните свойства на семената лупина
Люпиновите зърна, наричани още лупин, са семената на растението лупина. Това е много популярно семе от жълто бобово растение в средиземноморските региони, а също и в определени части на Латинска Америка.
Хранителен състав
Лупината е растение от семейството на бобовите, чиито семена са богати на витамини и минерали, жизненонеобходими за организма.
Консумирането на 166 грама лупинов боб (около 1 купичка)предлага:
- 25,85 г протеин
- 1.122 мг манган
- 0,383 мг мед,
- 212 мг фосфор,
- 1,99 мг желязо
- 98 мкг витамин В9
- 90 мг магнезий
- 2,29 мг цинк
- и 0,222 мг на витамин В1.
Освен това много аминокиселини като изолевцин, хистидин, треонин, левцин, валин, триптофан и лизин също се намират в лупина.
Полезни свойства
Съдържат протеини, които спомагат за намаляването на холестерола и триглицеридите.
Семената от лупина подпомагат чернодробната функция и регулират кръвното налягане, защитават сърцето и предпазват от атеросклеротични лезии, защитават и кръвоносните съдове.
Предотвратяване на храносмилателни проблеми
Честата консумация на боб Lupini насърчава здравето на червата и помага да се справят със запек, синдром на раздразненото черво и други състояния, свързани с храносмилателната система. Растението подобрява храносмилането, осигурявайки на организма достатъчно витамини, минерали и не само.
Съдържа фибри, които придават чувство за ситост на организма и спомага за регулирането на телесната маса.
Влакната, съдържащи се в семената, стимулират растежа на полезните чревни бактерии като бифидобактериите и намаляват растежа на вредните. За да сме енергични и да имаме добро здраве, трябва да имаме добра храносмилателна система. По този начин организмът е защитен от развитие на болести, чревни инфекции и канцерогенни болести на отделителната система.
Високото съдържание на фибри помага движението на червата и облекчава запека, който е често срещан проблем при голям процент от хората по света.
Понижава кръвното налягане
Най-честите причини за високо кръвно налягане се дължи на бъбречни заболявания, излишък на натрий в тялото или аномалия във вътрешната лигавица на кръвоносните съдове. Лупинът помага за правилното отпускане на кръвоносните съдове, които помагат за понижаване на кръвното. Хипертонията е сред основните причини за инсулт и инфаркт, увреждане на очите и др. Затова включете лупина в менюто си, за да подобрите здравето на сърцето.
Подобрява състоянието при анемия
Лупина притежава добро количество желязо, което помага за образуването на хемоглобин. Съдържанието на витамин С в тези зърна също помага за насърчаване на абсорбцията на желязо и образуването на хемоглобин.
Анемията причинява много проблеми като умора, задух, бледност на кожата и др. Хапването на боб лупина ще помогне да облекчим голяма част от симптомите.
Подсилва имунната система
Честата и умерена консумация на семената подпомага засилването на имунната система, тъй като те съдържат витамин A, витамин C и B комплекс.
Антиоксидантните му свойства елиминират свободните радикали, благодарение на фенолните съединения и фитостеролите, които се борят с тях. Основните антиоксидантни, съдържащи се в семената са ситостерин, стигмастерол и кампестерол. Те спомагат за регенерирането на кожата и защитават органите.
Помага са отслабване
Благодарение на високото количество фибри и протеини в състава си, лупина помага за отслабването, тъй като увеличава значително чувството за ситост, което в последствие влияе и върху отслабването.
Още здравни ползи
Семената са богати на желязо, калций и фосфор и консумацията им подпомага здравето и устойчивостта на костите, зъбите и мускулатурата. Една чаша семена съдържа 212 милиграма калций и фосфор. В съчетание във всички останали витамини и минерали, съдържащи се в растението, то стимулира производството на здрави клетки и тъкани и спомага за провеждането на ефективни метаболитни процеси.
Влизат в състава на лекарства, кремове, шампоани и други, а термично обработени се използват за приготвянето на основни ястия, супи, салати и предястия.
Противопоказания
Обърнете внимание, че семената могат да бъдат и вредни, когато не са накиснати правилно, тъй като съдържат алкалоиди и водят до интоксикация.
Симптоми на отравяне са :
- разширени зеници
- промяна в психическото състояние
- неясна реч
- некоординирани движения на тялото
- сърцебиене
- замаяност
- сухота в устата
- болки в корема
- безпокойство и дискомфорт
За да сте сигурни, че семената не са токсични, накисвайте по-продължително време и преди да ги консумирате се уверете, че нямате склонности към алергии. Необходимото време, в което трябва да приготвите сушените зърна е в продължение на седмица да държите зърната накиснати в студена вода, която сменяте 1-2 пъти на ден. Колкото по-дълго време стоят накиснати, толкова по-меки ще бъдат, а вкусът им няма да бъде горчив. След това може да сварите бобовите зърна и да ги използвате в различни ястия.
Също така може да ги откриете консервирани в хипермаркетите и био магазините. Като в този случай е необходимо добре да ги изплакнете, тъй като съдържат много сол.
healthbenefitstimes.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 117.99 мл. |
Белтък | 25.85 гр. |
Мазнини | 4.85 гр. |
Въглехидрати | 16.40 гр. |
Калории | 198 кал. |
Витамини и минерали
Витамин A, витамин C, витамин B, желязо, калций, фосфор |
Коментари към Какви са полезните свойства на семената лупина