Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Лукума

Лукума

Лукума - изображение

Този екзотичен плод се среща в Перу. Вкусът му наподобява едновременно кленов сироп и сладък картоф, вътрешността му е суха и с жълт цвят. Питателният перуански плод е не само изкушаващо сладък, но има изключително нисък гликемичен индекс. С твърда кора, мек и сладък отвътре, лукума изглежда точно като авокадо, а в сърцевината си има малка костилка. Преди консумация плодът се изсушава при ниска температура и се смила под формата на прах.

Хранителна стойност

Прахът от плода лукума е здравословен и нискозахарен подсладител, който осигурява на организма 14 минерала. Освен това е добър източник на фибри, антиоксиданти, здравословни въглехидрати и витамини, ниацин и минерали, включително цинк, калий, калций, магнезий и желязо. Съдържа 329 калории за 100 грама, от които 87 грама въглехидрати, 2,3 грама фибри, 4 грама протеин и 2,4 грама мазнини.


Начин на употреба

Полученият от плода прах е естествен подсладител и може да се добавя към всякакви напитки. Също така се използва като заместител на захарта в торти, сладолед и други десерти.

Ползи за здравето

Консумирането на лукума е полезно при диабет. Намалява възпалителните процеси, укрепва имунната система, понижава високото кръвно налягане, подпомага превенцията на някои ракови заболявания. Маслото, което се извлича от ядката на плода, помага за заздравяването на рани и е много подходящо при лечение на кожни проблеми.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:fruitsinfo.com
Снимка:life-begins-at.co.uk

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък4 грама гр.
Мазнини2,4 грама гр.
Въглехидрати87 грама гр.

ДРУГИ

Други полезнифибри

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория