Лукума - ползи за здравето и състав
Екзотичният плод лукума се среща в Перу. Вкусът му наподобява едновременно кленов сироп и сладък картоф, вътрешността му е суха и с жълт цвят. Питателният перуански плод е не само изкушаващо сладък, но има изключително нисък гликемичен индекс. С твърда кора, мек и сладък отвътре, лукума изглежда точно като авокадо, а в сърцевината си има малка костилка. Преди консумация плодът се изсушава при ниска температура и се смила под формата на прах.
Хранителна стойност
Прахът от плода лукума е здравословен и нискозахарен подсладител, който осигурява на организма 14 минерала. Освен това е добър източник на фибри, антиоксиданти, здравословни въглехидрати и витамини, ниацин и минерали, включително цинк, калий, калций, магнезий и желязо. Съдържа 329 калории за 100 грама, от които 87 грама въглехидрати, 2,3 грама фибри, 4 грама протеин и 2,4 грама мазнини.
Начин на употреба
Полученият от плода прах е естествен подсладител и може да се добавя към всякакви напитки. Също така се използва като заместител на захарта в торти, сладолед и други десерти. Следете за странични ефекти, тъй като изследвания върху добавката все още са недостатъчни, за да могат да бъдат потвърдени такива.
Ползи за здравето
Консумирането на лукума е полезно при диабет. Намалява възпалителните процеси, укрепва имунната система, понижава високото кръвно налягане, подпомага превенцията на някои ракови заболявания. Маслото, което се извлича от ядката на плода, помага за заздравяването на рани и е много подходящо при лечение на кожни проблеми.
Лукума е богата на антиоксиданти, които помагат да се защитят клетките от увреждане и понижават риска от развитието на рак и хронични заболявания. Полифенолите в плода предлагат силна защита срещу диабет и сърдечни заболявания. В добавка към ползите на лукума може да сложим и голямото количество витамин C, за който знаете, че има редица противовъзпалителни и здравни ползи.
Към полезните свойства добавяме и превенцията на диабет тип 2. Превенцията се дължи на фибрите, които забавят повишаването на кръвната захар и повишават чувствителността на клетките към инсулин. Плодът има и нисък гликемичен индекс, което го прави напълно подходяща за диабетици.
Лукума насърчава здравето на сърцето, благодарение на полезните растителни съединения като полифеноли. Те предпазват от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:fruitsinfo.com
Снимка:life-begins-at.co.uk
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 4 грама гр. |
Мазнини | 2,4 грама гр. |
Въглехидрати | 87 грама гр. |
Други
Други полезни | фибри |
Коментари към Лукума - ползи за здравето и състав