Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Личи

Личи

Личи - изображение

Личи се отглеждат в субтропични райони по целия свят и са особено популярни в Китай и в Югоизточна Азия.

Известни със сладкия си вкус и аромат, те обикновено се консумират пресни или се добавят в кремове и сладоледи, а понякога се обработват в сок, вино, шербет и желе.

Личият е покрит с нежна розово-червена кожа, която се отстранява преди консумация.

Хранителна стойност

Плодовете се състоят предимно от вода (82%) и въглехидрати (16,5%). Въглехидратите са общо 16,5 грама, 15,2 от които захари, а 1,3 грама фибри. Протеините в 100 грама са 0,8 грама а мазнините 0,4. А омега-3 и 6 мастни киселини си поделят по 0,7 грама.

Може да се обобщи, че главно личите съдържат вода и захари и са с ниски количества фибри.

Ползи за здравето

  • Плодовете личи имат 66 калории на 100 грама, не съдържат наситени мазнини и холестерол, а диетични фибри и антиоксиданти.
  • Изследвания показват, че олигонолът и полифенолът се срещат в изобилие в плодовете. Смята се, че олигонолът има антиоксидантни и антивирусни действия. Също така подобрява притока на кръв на към органите, предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи и спомага отслабването.
  • Личи, подобно на цитрусовите плодове е богат източник на витамин С. В 100 грама пресни плодове се съдържат 71,5 милиграма или 119% от препоръчителната дневна доза. Приемът на витамин С повишава устойчивостта срещу инфекциозни заболявания.
  • Плодовете са богат източник на витамини В като тиамин, ниацин и фолати. Тези витамини са от съществено значение, защото те спомагат на тялото да метаболизира въглехидратите, протеините и мазнините.
  • Личите съдържат калий и мед. Калият е важен компонент за клетките и контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Той подпомага здравето на сърцето и понижава риска от инсулт и коронарни болести на сърцето.
    Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки.

Противопоказания

Алергичните реакции след консумация на личи са рядкост, но все пак не са изключени. Хората с диабет трябва да ограничат консумацията на плода, заради високото съдържание на захар в него.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източници: nutrition-and-you.com
healthline.com

Снимки: pixabay.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък0,8 гр.
Мазнини0,4 гр.
Въглехидрати16,5 гр.
Калории66 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамин С, мед, калий

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаника