Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Конско месо

Конско месо

Конско месо - изображение

Сред месата, конското е с най-високо съдържание на белтъчини (20-25%), в него има също: калий, натрий, фосфор, желязо, мед, магнезий, аминокиселини, тиамин, рибофлавин, никотинамид, витамини от групи В, А, РР, Е.

При консумацията на продукта в охладено състояние, той проявява загряващи свойства. Хранителната му стойност е висока. За разлика от другите видове месо, в това има малко холестерол, което го прави диетично (притежава антисклеротично действие).

При дивите коне, мазнината се натрупва, главно, в коремната област и ребрата (там калоричността е най-висока и достига до 4949 ккал. С възрастта на коня се увеличава количеството мазнини в месото и се понижава това на водата.

Млечните продукти от млякото на кобила (кумис) съдържат комбинация от важни за човешкия организъм елементи: млечна и оцетна киселина, антибиотици. Тези съединения подобряват храносмилането и възпрепятстват появата на стомашно-чревни заболявания. Млечните продукти ни снабдяват с важната за обмяната на веществата аскорбинова киселина.

В конското месо се съдържат повече органични киселини, отколкото в говеждото. Те притежават свойството да активизират обмяната на веществата, да подобряват работата на храносмилателния тракт и състава на стомашната микрофлора. В него има и голямо количество желязо, затова е подходящо за консумация при желязодефицитна анемия. Характеризира се и с хипоалергични свойства, подходящо е за деца и е незаменимо при анемия и хранителни алергии.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода72.5 мл.
Белтък20.2 гр.
Мазнини7.0 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории143 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини от групи В, А, РР, Е; калий, натрий, фосфор, мед, магнезий

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпортСпорт и туризъмНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиРецептиХрани и ястияСоциални грижиАнкетиХранене при...Нормативни актовеДиети