Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Китайски воден кестен

Китайски воден кестен

Китайски воден кестен - изображение

Водният кестен е често срещан продукт в азиатската кухня. Този зеленчук има приятен вкус и текстура, както и много здравословни ползи.

Въпреки името, водният кестен няма нищо общо с обикновения кестен или водния орех, той всъщност, дори не е ядка. Това е вид воден растителен вид, който расте под земята в блатата. Консумира се луковицата на растението след термична обработка. Често може да се открие в азиатските магазини.

Към специфичния вкус се добавя и богат хранителен профил - включването на водния кестен към вашата диета може да ви помогне да подобрите цялостното си здравословно състояние и да стимулира отслабването.

Хранителна стойност

Обърнете внимание на хранителната стойност на водния кестен и ще се убедите защо е полезен за вашето здраве. Всяка порция осигурява добро количество въглехидрати и фибри, манган, калий, мед и витамин В6.

В 100 грама водни кестени се съдържат:

 • 97 калории
 • 23,9 грама въглехидрати
 • 1,4 грама протеини
 • 0,1 грама мазнини
 • 3 грама фибри
 • 0,3 милиграма манган (17% от дневната нужда)
 • 584 милиграма калий (17% от дневната нужда)
 • 0,3 милиграма мед
 • 0,3 милиграма витамин В6
 • 0,2 милиграма витамин В2
 • 4 милиграма витамин С
 • 1,2 милиграма витамин Е
 • 63 милиграма фосфор
 • 22 милиграма магнезий

Здравословни ползи

1. Спомага понижаването на телесното тегло

Водните кестени са с ниско съдържание на калории, но с високо на хранителни вещества. Това ги прави добро допълнение към всяка една здравословна диета. Те съдържат много добри въглехидрати и фибри, които поддържат чувството за ситост за по-дълго време.

Водните кестени имат високо съдържание на вода - около 74%, което спомага да поддържате тялото си хидратирано и да намалите консумацията на допълнителни калории.

2. Заредени са с антиоксиданти

Водните кестени са чудесен източник на антиоксиданти (вещества, които насърчават здравето, спомагат за борбата със свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките). В допълнение към намаляването на оксидативния стрес в организма, антиоксидантите играят важна роля в борбата с болестите. Те могат да помогнат да се предпазите от някои хронични и сърдечни заболявания.

3. Подобрява здравето на сърцето

Водните кестени съдържат 17% от дневната доза калий, който може да окаже голямо значение върху здравето на сърцето. Увеличаването на приема на калий е от жизненоважно значение за сърцето, особено, когато става въпрос за понижаване на кръвното налягане.

По-ниското кръвно и по-високият прием на калий понижават риска от сърдечни заболявания. Изследване проведено в Медицинския университет в Непал показва, че калият в свързан с по-ниския риск от инсулт, коронарна болест на сърцето и сърдечносъдови заболявания.

4. Подпомага храносмилането

Водните кестени са чудесен източник на фибри, доставяйки в 100 грама 12% от дневните нужди. Влакната преминават през тялото, без да се разтварят и без да се усвояват от организма, което стимулира здравето на храносмилателната система и предпазва от появата на констипация.

Увеличеният прием на фибри носи много ползи за здравето. Допълнителният прием на фибри може да помогне при лечението на някои заболявания като хемороиди, чревни язви, гастроезофагеална рефлуксна болест.

Противопоказания

Водните кестени са здравословно и питателно допълнение към диетата, когато се използват умерено. Но това не важи за всички, добре е да имате предвид няколко неща, преди да ги добавите към ежедневието си.

Водните кестени съдържат много въглехидрати, подобно на картофите, царевицата, заради високото съдържание на нишесте. Този тип зеленчуци повишават нивата на кръвната захар, затова внимавайте с консумацията им, ако поради някаква причина следите въглехидратния прием.

Този тип кестени не са ядки и могат да се консумират безопасно от хора с алергии към други ядки, като бадеми, орехи, шамфъстък и др. Въпреки това някои хора могат да получат алергична реакция след консумацията им, изразяваща се в копривна треска, сърбеж, подуване и зачервяване. Ако забележите тези или други неприятни странични ефекти, незабавно преустановете консумацията на продукта и се консултирайте с лекар.

Начин на употреба

Има много методи за това как се готвят водни кестени. Някои от най-популярните начини включват варене, печене или пържене. Може също така да ги настържете в различни ястия, салати или печива. Сушени те могат да се смелят и да се използват вместо брашно. Който и метод да изберете, се старайте да ги слагате в края на готвенето, за да може да запазите тяхната хрупкавост.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: draxe.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория