Змиорка
Месото на змиорката съдържа: около 30% висококачествени мазнини, около 15% протеини, комплекс от витамини и минерали (голямо количество витамини А, B1, B2, D и E).
Малко са тези, които знаят, че в Япония търсенето на змиорката се засилва с приближаването на лятото. Това е така, защото нейното месо помага за преодоляване на умората в жегата. По този начин, японците преодоляват по–лесно горещия летния период.
Рибеното масло, съдържащо се в месото на змиорката, предотвратява развитието на сърдечно–съдови заболявания.
Освен, че е с несравним вкус, тази риба е източник на мастни киселини Омега-3, на натрий и калий. В нея има високо съдържание на витамин Е, затова през горещото време на годината, японците обичат да си хапват, т. нар. шашлик от змиорка. Пушеното месо на рибата е богато на витамин А, който възпрепятства появата на болести на очите и стареенето на кожата.
Трябва да отбележим ползата на пушената змиорка за мъжете – съдържащите се в нея вещества действат благоприятно на мъжкото здраве.
Витамини в змиорката:
• Витамин А (ретинол) - 1043 мкг
• Витамин В1 (тиамин) – 0.15 мг
• Витамин В2 (рибофлавин) - 0.04 мг
• Ниацин (витамин В3 или РР) - 3.5 мг
• Витамин В5 (пантотенова киселина) – 0.24 мг
• Витамин В6 (пиридоксин) – 0.067 мг
• Фолиева киселина (витамин В9) - 15 мкг
• Витамин В12 (цианокобаламин) – 3 мкг
• Витамин С (аскорбинова киселина) – 1.8 мг
• Витамин Е (токоферол) – 4 мг
• Витамин D (калциферол) – 23.3 мкг
• Холин (витамин В4) – 65 мг
Макроелементи:
• Калий - 272 мг
• Калций - 20 мг
• Магнезий – 20 мг
• Натрий - 51 мг
• Фосфор - 216 мг
Микроелементи:
• Желязо - 0.5 мг
• Манган – 34 мкг
• Мед – 23 мкг
• Цинк – 1.62 мг
• Селен – 6.5 мкг
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 53.5 мл. |
Белтък | 14.5 гр. |
Мазнини | 30.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 333 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Д, Е; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, цинк, селен |
Коментари към Змиорка