Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Джикама

Джикама

Джикама - изображение

Джикама е кореноплоден зеленчук, който много хора описват като комбинация от ябълка и ряпа.
Родината му е Мексико и играе основна роля в местната кухня.

Хранителен състав

Джикама се състои от 86-90% вода, което означава, че е нискокалоричен. Има нисък гликемичен индекс. Добър източник е на хранителни вещества, витамин С, магнезий, калий и фибри.

В 100 грама от кореноплодния зеленчук се съдържат:

  • 38 калории
  • 0 грама мазнини
  • 0,72 грама протеин
  • 8,82 грама въглехидрати
  • 4,9 грама фибри
  • 1,8 грама захар
  • 1,6 милиграма витами С (34% от дневните нужди)
  • 5 милиграма желязо (3% от дневните нужди)

Ползи за здравето

Добър източник на пробиотични влакна

Въпреки че е кореноплоден зеленчук, джикама съдържа много малко нишесте, захар и въглехидрати, в сравнение с картофи, ряпа или цвекло. Това, което отличава най-много джикама е високото съдържание на фибри - в една чаена чаша от зеленчука се съдържат 25% от дневните нужди.

Фибрите в джикама съдържат полезен тип пробиотичен фруктан въглехидрат, наричан олигофруктозен инулин. Тъй като е несмилаем в храносмилателния тракт, а ферментира в червата, се смята, че инулинът има 0 калории. Действа благоприятно на храносмилателните органи, следователно влияе положително на цялото ви тяло, включително имунната система.

Спомага отслабването и поддържа нивата на кръвната захар

Като зеленчук с високо съдържание на фибри джикама има нисък гликемичен индекс и е отличен избор за всеки, който се стреми да балансира кръвната захар, бори се с диабет или иска да свали излишните килограми. Влиянието на захарта и въглехидратите е по-слабо, когато консумирате повече фибри, затова и такава диета е най-добра за регулиране на теглото, апетита и хормоните.

Стимулира имунитета

Като източник на ценни пребиотици, уникалните влакнести молекули на джикама спомагат за балансирания растеж на добрите бактерии, които се намират в червата и дебелото черво. Много голям процент - 70% - от биологичните структури на имунната система се намират в стомашно-чревния тракт, което означава, че до голяма степен здравето ни зависи от здравето на чревната микрофлора.

Според проучвания, пробиотичните растения, които съдържат инулин тип фруктон, имат защитни свойства и понижават риска от рак на дебелото черво.

Повечето хора не консумират достатъчно пребиотици, така че включването на джикама в диетата ви може да ви помогне да намалите значително риска от ракови заболявания, насърчавайки защитата на клетките срещу туморните мутации.

Подобрява сърдечното здраве

Като много зеленчуци, джикама има високо съдържание на вода и хранителни вещества и до голяма степен е изграден от различни видове въглехидратни молекули. Олигофруктозният инулин, който съставлява голям процент от фибрите в джикама, е свързан с подобряване на сърдечното здраве и има способността да понижава холестерола по естествен път.

Диета, богата на фибри, е способна да намали холестерола, да подобри артериалното здраве и да противодейства на възпалението, като по този начин предлага защита от хронични заболявания като инсулинова резистентност, диабет, метаболитен синдром, висок холестерол или кръвно налягане. Освен това в кореноплодния зеленчук се съдържа и витамин С, който също влияе благотворно на сърцето.

Подобрява храносмилането

Високото съдържание на вода и на фибри прави зеленчука лесен за усвояване, а ползите при поддържането на здрава чревна флора вече са ви известни. Лесен за смилане, джикама може да се справи лесно със запек и лекува диария. Освен това може да намали възпаления в стомашно-чревния тракт, свързани с язви, автоимунни храносмилателни нарушения и други.

Антиоксидантни свойства

Освен пробиотичните си свойства, джикама е отличен източник на антиоксиданти, включително витамин С. Само една чаша от зеленчука ви осигурява 40% от дневните нужди от витамина.

Витамин С е антиоксидант, който се бори с възпалението, понижавайки риска от рак, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, както и намаляване на когнитивните функции.

Подобрява здравето на костите

Олигофруктозният инулин помага да се запазят костите силни, защото подобрява съдържанието на минерали, потиска скоростта на костната загуба и помага на абсорбцията на калия в костите. Освен това доставя важни хранителни вещества като калий, магнезий и манган, които са необходими за правилната костна минерализация и предпазва от остеопороза в по-напреднала възраст.

Противопоказания

Много е важно да консумирате зеленчука правилно, защото в противен случай рискувате да влошите здравето си. Всичко, освен сърцевината на кореноплодния зеленчук, е отровно - семена, кора, листа. Когато избирате джикама, трябва да внимавате да няма сини участъци. За разлика от други кореноплодни зеленчуци, неговата кора е трудна за храносмилане и може да доведе до усложнения. Преди да включите джикама в диетата си, се консултирайте с лекар.

По статията работи: Данна Панджарова
Източник:draxe.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория