Бяло френско грозде
Плодовете на бялото френско грозде са извор на полезни вещества: органични киселини, витамини, захари. За разлика от черното френско грозде, бялото е много богато на пектинови вещества, които допринасят за желеобразната форма на преработените продукти. Освен това, пектиновите вещества влияят благоприятно на кръвта и помагат за извеждането на солите на тежките метали от организма.
Бялото френско грозде съдържа по-малко количество биологично активни вещества, отколкото има в черното, включително и витамин С, който е 5 пъти по–малко, от този в черното. Съдържанието на калий и желязо, така полезни за сърцето и кръвоносните съдове, е по–високо, в сравнение с френското грозде с черен цвят.
В състава на този плод влизат: протеини, въглехидрати, мазнини, хранителни влакна, моно- и дизахариди, целулоза, пектин, органични киселини, витамини А, С, Е, Р, бета–каротин; витамини от група В: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина). Бялото френско грозде е богато на микроелементи: калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо. Научни изследвания показват, че то активизира процеса на обмяна на веществата в организма, час и половина след консумирането му.
Витамин А допринася за повишаване на имунитета, засилване на зрението и стимулира клетъчния метаболизъм. Неговото лечебно действие може да ви предпази от вредното влияние на тютюневия дим и радиацията.
Високата концентрация на витамин Р в плода оказва благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове, като помага за пречистването им; укрепването и нормализирането на състава на кръвта. Рутинът активизира секрецията на жлъчката и функцията на кората на надбъбречната жлеза, помага за укрепването на клетките на черния дроб. Комбинацията от витамини Р и С предпазва от развитие на атеросклероза.
Тъй като бялото френско грозде е богато на витамин Е, то се превръща в еликсир на младостта - не само, че е прекрасно антисклеротично средство, но и забавя процесите на стареене, предпазва организма от свободните радикали и от перде, допринася за подобряването на репродуктивната функция на организма. Недостигът на витамин Е в организма се проявява под формата на старчески пигментирали петна по кожата, а консумацията на този плод набавя необходимия витамин.
Витамините от група В, които са налични в състава на плода, участват в синтеза на мазнини и протеини, в азотния обмен те укрепват съдовете на главния мозък и нервната система, допринасят за подобряване на паметта, помагат за преодоляване на психическите натоварвания, на които е подложен съвременният човек.
Благодарение на високото съдържание на минерални вещества, гроздето е полезно за укрепване на сърдечния мускул и защитните функции на организма.
Пектините извеждат „лошия” холестерол от организма, пречистват съдовете и не позволяват развитието на заболявания на сърдечно–съдовата система. Можем смело да ги наречем антидоти, защото помагат за освобождаването от вредните вещества в човешкия организъм.
Плодът съдържа органични киселини, които се борят с възбудителите на чревни инфекции – бактерии и някои вируси.
Биологично активните вещества в бялото френско грозде действат благоприятно на кръвообразуването, функцията на сърдечния мускул, на имунната система, помагат на работата на черния дроб и стомаха, поддържат тонуса в организма.
Противопоказания:
Това грозде е противопоказно при гастрит с повишена киселинност, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 86.0 мл. |
Белтък | 0.3 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 8.7 гр. |
Калории | 39 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, Е, Р, В1, В2, В6, В9; калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо |
Коментари към Бяло френско грозде