Бразилски орех
Бразилският орех е една от най-едрите дървесни ядки. Той е изключително полезен за работата на целия организъм и предстои да разберем защо.
Състав и полезни свойства
Съдържа витамини (С, Е, Д, от група Б) и минерали (манган, магнезий, калций, цинк, фосфор, калий, желязо, мед, селен), аминокиселини и мастни киселини (омега 3 и омега 6).
Както всички ядки, и бразилският орех е източник на целулоза, белтъчини и не съдържа лош холестерол. Малки количества се препоръчват от диетолозите за намаляване на телесното тегло, за нарастване на мускулната маса и като заместител на тлъсти видове меса. Това действие се дължи на наличието на метионин, който е способен да разгражда мазнините и да генерира от тях жизненонеобходимата енергия, да запазва младостта и да извежда свободните радикали.
Количеството селен в бразилския орех е толкова голямо, че изяждайки една ядка, ще дадете на организма си необходимата дневна доза от полезния минерал. Той е важен като профилактика и за борбата с онкологични заболявания на гърдата, белите дробове, простата, червата, притежава антитуморни свойства.
Комбинацията от минерали и мазнини в тези ядки предпазва сърдечния мускул, понижава кръвното налягане, нормализира съсирването на кръвта и подобрява работата на щитовидната жлеза.
Бразилските орехи действат благоприятно върху работата на нервната система, премахват депресията, повишават устойчивостта на стрес, имунитета, нормализират производството на всички необходими хормони за подобряване на репродуктивните функции, както при жените, така и при мъжете.
Маслото от бразилския орех премахва кожните раздразнения, възпаленията, допринася за зарастването на малки порязвания и рани. Хранителните вещества на тези ядки правят кожата еластична, активират процесите на регенериране и подмладяване. Освен това, действат благоприятно върху състоянието на ноктите и косата. Използвайки ги в състава на маски, ефектът е забележим още след петата процедура.
В кулинарията бразилските орехи намират приложение за направата на печива, десерти, салати, основни ястия, предястия, сосове и супи.
Опасни и вредни свойства
В бразилския орех се съдържат опасните микроелементи барий и радий. Затова прекомерната му консумация води до натрупването на тези вещества в организма. Освен това тези ядки са алерген.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 3,5 г мл. |
Белтък | 14,3 г гр. |
Мазнини | 66,4 г гр. |
Въглехидрати | 4,8 г гр. |
Калории | 655 кал. |
Витамини и минерали
селен, витамини С, Е, Д, Б |
Други
Други полезни | магнезий, калций, цинк, фосфор, желязо, мед |
Коментари към Бразилски орех