Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Аки

Аки

от 17 юни 2019г., обновено на 15 ное 2019г.
Аки - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Аки е екзотичен плод, който е широко използван в карибската кухня. Вкусът му е мек, а текстурата кремообразна, наподобяваща бъркани яйца. В състава му влизат редица полезни вещества, като фибри, витамин А и протеини.

Въпреки добрите си хранителни качества, много специалисти спорят дали е полезен за здравето, тъй като крие и много странични ефекти. В действителност, дори някои хора смятат плода за опасен, заради токсичните елементи, които се откриват в него.

Прочетете повече за плода аки и сами преценете дали според вас ползите са в повече, или минусите вземат превес.

Растението е с височина около 90 метра, вечно зелено с големи листа, а плодовете са с крушовидна форма. По време на узряването на плода, той преминава от зелено към червено до оранжево и образува 3 големи семена, покрити с мека кремообразна обвивка, която се консумира. Аки е национално ястие на Ямайка.

Хранителна стойност

В 100 грама се съдържат:

  • 140 калории;
  • 11 грама въглехидрати;
  • 4 грама протеин;
  • 9 грама мазнини;
  • 2 грама фибри;
  • 500 IU витамин А;
  • 1, 8 милиграма желязо;
  • 40 милиграма калций.

Здравни ползи и противопоказания

Ползите от аки се крият в хранителните вещества, които са здравословна добавка към всяка диета. Съществуват и някои опасности, поради които е добре да се избягва консумацията на плода, особено ако той все още е неузрял. Ето какво трябва да знаете.

Аки са чудесен източник на фибри, които са от изключително значение за здравето на храносмилателния тракт. Проучвания показват, че увеличеният прием на фибри подобрява състоянието при запек, рефлукс, хемороиди и други. Освен това, може да очаквате и понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, стабилизиране на кръвната захар и повишаване на инсулиновата чувствителност.

Протеините в плода аки също спомагат за понижаването на кръвната захар и са добър избор за хора с диабет. Макар и плодът да е сладък, комбинацията от протеини и фибри подпомагат за контрола на захарта.

Разбира се, комбинацията от протеини и фибри спомагат отслабването и увеличават чувството на ситост.

Витамин А в плода подпомага зрението и предпазва от дегенерация макулата, една от водещите причини за загуба на зрението. Не само за зрението, но и за цялостното състояние на имунната система има значение витамин А.

Какви са опасностите от консумацията на аки?

Консумирането на пресни напълно узрели аки е безопасно. Проблемът е, ако ядете неузрели плодове, които съдържат много високи количества хипоглицин А и В, два токсина, които причиняват редица тежки симптоми, включително ниска кръвна захар, повръщане, слабост, дори кома и смърт. Състоянието се появява само тогава, когато консумирате неузрял плод.

Поради броя на докладваните случаи на отравяне с аки, в САЩ продуктите са били забранени до 2000-та година. Все още Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ контролира и следи количествата на хипоглицини във всички плодове, за да гарантира безопасността им.

Освен очевидната опасност, плодовете са и много калорични, което също може да е причина да ги избягвате и да ограничите консумацията им.

Често се консервират в сол, което увеличава многократно количеството натрий, така че ако страдате от високо кръвно налягане, не пропускайте и тази опасност. Намаляването на приема на натрий е една от най-добрите стратегии за понижаване на кръвното. Изплакването на плодовете преди консумация значително понижава количеството натрий.

Ако при консумация усетите някакви неразположения, веднага потърсете лекарска помощ.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимка: jamaicans.com

5.0/5 1 оценка

Коментари към Аки

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Аки
    www.framar.bg 
    на 27 November 2025 в 13:33
    Коментирайте "Аки"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Плодове, ягодоплодни
  • Аки, Ямайски плод
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Запушен нос? Как да разберете дали причината е сенна хрема или настинкаЗапушен нос? Как да разберете дали причината е сенна хрема или настинка

Запушен нос? Как да разберете дали причината е сенна хрема или настинка

от 27 ное 2025г.Прочети повече
Един на всеки двама души в САЩ е с неврологично заболяване или разстройствоЕдин на всеки двама души в САЩ е с неврологично заболяване или разстройство

Един на всеки двама души в САЩ е с неврологично заболяване или разстройство

от 27 ное 2025г.Прочети повече
Центърът за върхови постижения в „Медика Кор“ с обучение на интервенционални кардиолози от ЕвропаЦентърът за върхови постижения в „Медика Кор“ с обучение на интервенционални кардиолози от Европа

Центърът за върхови постижения в „Медика Кор“ с обучение на интервенционални кардиолози от Европа

от 26 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 27 дни, 2 часа и 30 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 36 дни, 22 часа и 42 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БИФАС CARESSE ДУШ КРЕМ С МЛЕЧЕН ПРОТЕИН 1 л

БИФАС CARESSE ДУШ КРЕМ С КОКОС 1 л

БИФАС CARESSE ДУШ КРЕМ С ВАНИЛИЯ 1 л

БИОТОНА БИО СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА + КУРКУМА + ДЖИНДЖИФИЛ 1 л

БИОТОНА БИО СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА, НЕФИЛТРИРАН, С ПАРЧЕЦА 1 л

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СТОМАХОН капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 12:12:43

ВИРУКСАН КИДС сироп 50мг/мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 12:12:16

АЗАЛОНУМ таблетки 20 мг / 40 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 12:12:02

ТРИДЕРМ 0,5 мг/10 мг/1 мг/г крем

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 12:10:24

РИНОСТАД спрей за нос, суспензия 137 мкг/50 мкг 23 г СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 ное 2025г. в 12:09:29
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival