Аки
Аки е екзотичен плод, който е широко използван в карибската кухня. Вкусът му е мек, а текстурата кремообразна, наподобяваща бъркани яйца. В състава му влизат редица полезни вещества, като фибри, витамин А и протеини.
Въпреки добрите си хранителни качества, много специалисти спорят дали е полезен за здравето, тъй като крие и много странични ефекти. В действителност, дори някои хора смятат плода за опасен, заради токсичните елементи, които се откриват в него.
Прочетете повече за плода аки и сами преценете дали според вас ползите са в повече, или минусите вземат превес.
Растението е с височина около 90 метра, вечно зелено с големи листа, а плодовете са с крушовидна форма. По време на узряването на плода, той преминава от зелено към червено до оранжево и образува 3 големи семена, покрити с мека кремообразна обвивка, която се консумира. Аки е национално ястие на Ямайка.
Хранителна стойност
В 100 грама се съдържат:
- 140 калории;
- 11 грама въглехидрати;
- 4 грама протеин;
- 9 грама мазнини;
- 2 грама фибри;
- 500 IU витамин А;
- 1, 8 милиграма желязо;
- 40 милиграма калций.
Здравни ползи и противопоказания
Ползите от аки се крият в хранителните вещества, които са здравословна добавка към всяка диета. Съществуват и някои опасности, поради които е добре да се избягва консумацията на плода, особено ако той все още е неузрял. Ето какво трябва да знаете.
Аки са чудесен източник на фибри, които са от изключително значение за здравето на храносмилателния тракт. Проучвания показват, че увеличеният прием на фибри подобрява състоянието при запек, рефлукс, хемороиди и други. Освен това, може да очаквате и понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, стабилизиране на кръвната захар и повишаване на инсулиновата чувствителност.
Протеините в плода аки също спомагат за понижаването на кръвната захар и са добър избор за хора с диабет. Макар и плодът да е сладък, комбинацията от протеини и фибри подпомагат за контрола на захарта.
Разбира се, комбинацията от протеини и фибри спомагат отслабването и увеличават чувството на ситост.
Витамин А в плода подпомага зрението и предпазва от дегенерация макулата, една от водещите причини за загуба на зрението. Не само за зрението, но и за цялостното състояние на имунната система има значение витамин А.
Какви са опасностите от консумацията на аки?
Консумирането на пресни напълно узрели аки е безопасно. Проблемът е, ако ядете неузрели плодове, които съдържат много високи количества хипоглицин А и В, два токсина, които причиняват редица тежки симптоми, включително ниска кръвна захар, повръщане, слабост, дори кома и смърт. Състоянието се появява само тогава, когато консумирате неузрял плод.
Поради броя на докладваните случаи на отравяне с аки, в САЩ продуктите са били забранени до 2000-та година. Все още Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ контролира и следи количествата на хипоглицини във всички плодове, за да гарантира безопасността им.
Освен очевидната опасност, плодовете са и много калорични, което също може да е причина да ги избягвате и да ограничите консумацията им.
Често се консервират в сол, което увеличава многократно количеството натрий, така че ако страдате от високо кръвно налягане, не пропускайте и тази опасност. Намаляването на приема на натрий е една от най-добрите стратегии за понижаване на кръвното. Изплакването на плодовете преди консумация значително понижава количеството натрий.
Ако при консумация усетите някакви неразположения, веднага потърсете лекарска помощ.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: draxe.com
Снимка: jamaicans.com
Коментари към Аки