Агнешко сърце
Агнешкото сърце е популярен субпродукт, който се среща в търговската мрежа в охладен или замразен вид. Качественият продукт има мирис на прясно месо, по него няма петна и налепи. Най-вкусно и полезно е сърцето от младите животни. По ценни за организма свойства то не отстъпва нито на агнешкото, нито на свинското.
Състав на агнешкото сърце
В агнешкото сърце се съдържат:
- витамини: B1 (тиамин): 0.3 мг (10-20 %), B12 (кобаламини): 10.25 мкг (205-512.5 %), B2 (рибофлавин): 0.7 мг (14-35 %), B5 (пантотенова киселина): 2.63 мг (0.1-0.3 %), витамин B6 (пиридоксин): 0.39 мг (7.8-19.5 %), витамин B9 (фолиева киселина): 2 мкг (0.4-1 %), витамин C: 1 мг (0.7-1.3 %), витамин PP: 4 мг (8-20 %), витамин PP (ниацинов еквивалент)
- минерални вещества: желязо, йод, калий, калций, манган, магнезий, мед, натрий, селен, фосфор, цинк.
Полезни свойства
Ползите за човека от консумацията на субпродукта се дължат на концентрацията на важни за здравето вещества в състава, които вече изброихме. Ето какво действие оказват някои от компонентите:
- Желязо, калий, магнезий - необходими елементи, които участват в процесите на кръвообразуване, на пречистване на кръвоносните съдове и повишаването на хемоглобина. Те са нужни за профилактика срещу сърдечносъдови заболявания.
- Високата хранителна стойност, ниската калоричност и нулевото съдържание на въглехидрати правят агнешкото сърце препоръчват продукт по време на лечебни диети и хранителни режими за намаляване на телесното тегло.
- Химичния състав на субпродукта съчетава в себе си набор от полезни свойства и висока концентрация на протеин. Агнешкото сърце се препоръчва за консумация по време на бременност, при повишен холестерол, при мускулна недостатъчност.
Употреба в кулинарията
Агнешкият субпродукт традиционно се вари, задушава или пържи в растителна мазнина. Отлично се съчетава със сварени зърнени култури и със зеленчуци. Преди да бъде приготвен, се препоръчва да се накисне във вода за 2-3 часа, за да отдели кръвта.
Редактор: Радостина Райчева
Източници: calorizator.ru; dom-eda.com
Снимка: dom-eda.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 78.5 мл. |
Белтък | 13.5 гр. |
Мазнини | 2.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 82 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В12, В2, В5, В6, В9, С, РР; желязо, йод, калий, калций, манган, магнезий, мед, натрий, селен, фосфор, цинк |
Коментари към Агнешко сърце