Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Флоралната кулинария или цветята, които се ядат

Флоралната кулинария или цветята, които се ядат

от 12 окт 2013г.
Флоралната кулинария или цветята, които се ядат - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Теменужки за закуска, лалета за обяд и рози за вечеря... Разбира се, тази красота не може да се поднесе като самостоятелно ястие, но съществува множество от цветя, които могат да се използват при приготвянето на храната. 

Флоралната кулинария придобива все по-голяма популярност и вече има своите почитатели. Всъщност, това съвсем не е нещо ново, защото цветята намират приложение в готвенето още преди стотици години в Китай, Гърция и Рим. Добавянето им към обикновените ястия придава на последните приятен аромат и екзотичен вкус. От цветовете се приготвят още салати, сладка, прибавят се към чайове, с тях се украсяват десерти. Но с това възможностите на цветното готварство не се изчерпват.

Освен цветен чай, можете да си направите и цветен лед за любимите коктейли. За целта е необходимо да напълните формичките за лед с вода до половината, да сложите във всяка от тях по едно цветче и да замразите. Когато повърхността замръзне, долейте догоре с вода и върнете обратно във фризера.

Важно е да се знае, че макар приятна, употребата на цветята в храната невинаги е безопасна. Затова ето няколко съвета, придържайте се към тях и се наслаждавайте на необичайните вкусове, без те да се отразят неблагоприятно върху вас:

  • Ако се съмнявате дали дадено цвете е годно за добавяне към храната, потърсете информация за него в съответните справочници и специализирана литература. Дори сред най-красивите и ароматни цветя има много отровни;
  • Употребявайте само растения, които растат самостоятелно и ви е известно при какви условия. Цветята, отглеждани в разсадниците, могат да бъдат третирани с пестициди и други химикали;
  • Ядливи са само венчелистчетата, плодниците и тичинките се отстраняват;
  • Ако сте алергични, добавяйте ядливите цветя постепенно към ястията си.

Лавандулата се добавя към билкови комбинации за овкусяване на месо, с цветовете й се подправят десерти - от печива до различни желета, ароматизират се сметани, бульони, захар. Растението има достатъчно наситен вкус, затова е необходимо да бъдете внимателни при използването му.

Невенът придава остър вкус на ястията. В Китай хризантемата се използва като зеленчук. От цветовете на розата се правят сладка, напитки и десерти.

Още вкусни цветя: глухарче, маргаритка, люляк, теменужка, детелина, карамфил, гладиола, латинка и още много други. Ако решите да експериментирате в кухнята, не забравяйте, че цветята, закупени от цветарските магазини, не са подходящи за трапезата :).

Още по темата:
  • Приказни идеи за празнично аранжиране на масата - Втора част Приказни идеи за празнично аранжиране на масата - Втора част
  • Кошничка за десерт Кошничка за десерт
  • Приказни идеи за празнично аранжиране на масата Приказни идеи за празнично аранжиране на масата
  • Твърдо захарно тесто за торти - начин на приготвяне и нанасяне Твърдо захарно тесто за торти - начин на приготвяне и нанасяне
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

БИО ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ЦВЯТ НА ТРОПИЧЕСКИ ЦВЕТЯ И РАСТЕНИЯ 50 г RUDIGER FELDT PRODUCTS
5.60лв. / 2.86 €

БИО ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ЦВЯТ НА ТРОПИЧЕСКИ ЦВЕТЯ И РАСТЕНИЯ 50 г RUDIGER FELDT PRODUCTS

ОРИГИНАЛЕН КАНАДСКИ КЛЕНОВ СИРОП 1000 мл L. B. MAPLE
56.80лв. / 29.04 €

ОРИГИНАЛЕН КАНАДСКИ КЛЕНОВ СИРОП 1000 мл L. B. MAPLE

ЯБЪЛКА НА ПРАХ 200 гр. ЗДРАВНИЦА
6.08лв. / 3.11 €

ЯБЪЛКА НА ПРАХ 200 гр. ЗДРАВНИЦА

БИО ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ДИВИ ЦВЕТЯ (ОТ МЕКСИКО) 500 г RUDIGER FELDT PRODUCTS
24.70лв. / 12.63 €

БИО ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ДИВИ ЦВЕТЯ (ОТ МЕКСИКО) 500 г RUDIGER FELDT PRODUCTS

БИСПОЛ СВЕЩ В ЧАША ФЛОРАЛНА ДЖУНГЛА sn71s-57
6.80лв. / 3.48 €

БИСПОЛ СВЕЩ В ЧАША ФЛОРАЛНА ДЖУНГЛА sn71s-57

РАСТИТЕЛЕН САПУН ФЛОРИНДА ДОЛЧЕ ВИТА СПОКОЙСТВИЕ 100 г
6.65лв. / 3.40 €

РАСТИТЕЛЕН САПУН ФЛОРИНДА ДОЛЧЕ ВИТА СПОКОЙСТВИЕ 100 г

Коментари към Флоралната кулинария или цветята, които се ядат

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Флоралната кулинария или цветята, които се ядат
    www.framar.bg 
    на 21 December 2025 в 17:07
    Коментирайте "Флоралната кулинария или цветята, които се ядат"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Личи
  • Скоруша
  • Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
  • Как да си направите изкуствен сняг от сода за хляб
  • Седефена гъба, Снежанка
  • Хранене през тръба
  • Тамарило
  • Как цели плодове се побират в бутилка?
  • Кактусова смокиня, Бодлива круша
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Доживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 душиДоживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 души

Доживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 души

от 19 дек 2025г.Прочети повече
Тръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотициТръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотици

Тръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотици

от 19 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при задухБилки и билкови рецепти при задух

Билки и билкови рецепти при задух

от 19 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 11 дни, 4 часа и 7 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 51 дни, 6 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Цветя, благотворителност или и двете за началото на учебната година Цветя, благотворителност или и двете за началото на учебната година

Цветя, благотворителност или и двете за началото на учебната година

от 11 сеп 2023г. Прочети повече
Хранене по аюрведа Хранене по аюрведа

Хранене по аюрведа

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини? Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?

Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?

от 22 юли 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ АРГИНИН НЕОВКУСЕН прах 210 г

ОСТРОВИТ ЧЕСЪН БЕЗ МИРИС капсули * 60

СИБИРСКА ЧАГА ИМУНО ЩИТ саше * 15 VERDE VITA

ДИФЪРЪНТ ФАРМ ПРОСТЕЙТ КЕЪР капсули * 30

ДР. ЗОЛ ДЖИНДЖИКЮР СПРЕЙ 20 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХЕРБИТУСИН СИНУС И ГЪРЛО пастили * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 12:47:24

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 12:45:19

ХЕРБИТУСИН СИНУС И ГЪРЛО пастили * 12

Коментар на: Явор от 19 дек 2025г. в 12:36:25

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: Д.А. от 19 дек 2025г. в 11:06:43

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 10:50:55
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival