Японска мушмула - ползи и противопоказания
Японската мушмула се цени заради вкусните си плодове. Те са малки и кръгли, и растат на гроздове. Цветът им варира от жълто до червено, в зависимост от сорта.
Не само плодове, но и листата са богати на мощни антиоксиданти и се използват в медицината от хиляди години. Този интересен плод има много ползи за здравето, а някои проучвания в последните години му приписват добри заслуги за повишаване на имунитета. Нека да разгледаме по-подробно плода японска мушмула.
Хранителна стойност и състав
Японската мушмула притежава редица полезни свойства и много от тях са безпрецедентни по своята сила. Химичният й състав е близък до този на ябълката. В плодовете на растението се съдържат захари, плодови киселини, витамини С, Р, РР, провитамин А, пектини, фитонциди, ароматни и дъбилни вещества.
В една купичка (около 150 грама) има 18 грама въглехидрати, от които 3 грама фибри; 70 калории; 1 грам протеини.
Японските мушмули са идеален диетичен продукт, който засища и в същото време съдържа минимум калории.
Японски мушмули - ползи за здравето
Влияят положително на храносмилателната система
В медицината тези плодове се използват като укрепващо средство за нормализиране на храносмилането, при различни чревни заболявания.
Недоузрелите мушмули са укрепващо средство, а меката част на напълно узрелите плодове е добро слабително и действа пречистващо на организма.
Както всички останали плодове, и мушмулата е най-добре да се консумира прясна и в суров вид, но дори и да се приготви по някакъв начин, тя не губи лечебната си сила. Сладка, конфитюри, мармалади и компоти от плодовете действат благоприятно върху храносмилателната система, извеждат вредните вещества от червата и възстановяват чревната микрофлора.
Плодовете са полезни за сърцето
Калият и магнезият в японската мушмула са от съществено значение за регулирането на кръвното налягане и правилното функциониране на артериите.
Освен това, каротеноидите в плода намаляват значително риска от сърдечни заболявания, затова е препоръчително да консумирате редовно плодове, които ги съдържат.
Каротеноидите имат мощни противовъзпалителни свойства и помагат за предотвратяването на натрупването на плака в артериите, което е и една от водещите причини за сърдечни заболявания.
Благодарение на високото съдържание на витамин С и провитамин А (най-силният антиоксидант) в тези плодове, те действат благоприятно върху работата на сърдечно-съдовата система, нормализират артериалното налягане, подобряват регенерацията на тъканите.
Пектините, влизащи в състава на мушмулата, понижават нивото на вредния холестерол, свързват и извеждат от организма токсините, радионуклидите, соли на тежките метали и други вредни вещества.
Японската мушмула намалява възпаленията
Хроничните възпаления са свързани с много заболява, включително сърдечни, мозъчни и диабет. Някои изследвания сочат, че сокът от японската мушмула значително повишава противовъзпалителен протеин, наречен интерлевкин-10, като същевременно намалява значително нивата на други протеини.
Екстракт от плодовете намалява цялостното възпаление причинено от диета с високо съдържание на захар и значително намалява възпаленията в черния дроб.
Тези мощни противовъзпалителни ефекти се дължат на множеството антиоксиданти, витамини и минерали, съдържащи се в плода.
Благодарение на високото си съдържание на фитонциди, растението може да се използва за борба с възпалителни процеси на дихателните пътища. Намачкана вътрешна част на плодовете в комбинация с мед облекчава дишането, действа отхрачващо, помага при недостиг на въздух, болки в сърцето и при продължителна кашлица.
Други ползи за здравето
Полезни свойства притежават не само плодовете, но и листата на растението. Те се използват за лечение на различни заболявания. Приготвят се отвари и настои, които помагат за избавяне от диария, астма, бронхити и възпаления на горните дихателни пътища.
Продължителната консумация на плодове, които съдържат пектини, е от голяма полза за организма - нормализират се обменните процеси, подобрява се състоянието на черния дроб, действа благоприятно върху кожата.
Изобщо мушмулите тонизират целия организъм, стимулират имунната система, спират преждевременното стареене, предотвратяват развитието на онкологични заболявания, появата на инсулти и инфаркти.
Подобряват метаболитното здраве
Мушмулите намаляват нивата на триглицеридите, кръвната захар и инсулина. Различни части от плода, включително неговите листа и семена отдавна се използват в китайската медицина за лечение на метаболитни проблеми като висока кръвна захар.
Противопоказания
Пресните японски мушмули, особено тези, които не са достатъчно узрели, са противопоказни при язвена болест, гастрит с повишена киселинност и заболявания на задстомашната жлеза. Внимателно да се включват в менюто на деца - да се започва с по 1 плод дневно и да се следи за алергични реакции.
healthline.com
снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 85.0 мл. |
Белтък | 0.5 гр. |
Мазнини | 0.5 гр. |
Въглехидрати | 10.5 гр. |
Калории | 47 кал. |
Коментари към Японска мушмула - ползи и противопоказания