Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Свободни радикали

Свободни радикали

Свободни радикали - изображение

Свободните радикали са група атоми, съдържащи електрон и имат свойството да образуват химически връзки с нестабилна основа. Поради тази причина те се свързват с други съединения, образуващи нова група от атоми със същия характер, а това води до сериозни изменения в организма.

свободни радикали

Радикалите се освобождават чрез метаболитния процес и производството на енергия в клетките. Друг фактор е околната среда и замърсяването й, радиацията, ултравиолетовите лъчи, замърсяването от автомобилите и цигарения дим. Съединенията присъстват в тялото и процесът на развитие е ускорен.

В нормално състояние организмът успява да се бори с него, насърчавайки производството на антиоксиданти и по този начин смекчава неблагоприятния ефект. Свободните радикали защитават организма от вируси и бактерии, когато количеството им е нормално и освен това регулират структурата и функциите на протеините. Опасни са при висока концентрация.

Последици от натрупване на свободни радикали:

  • Преждевременно застаряване на кожата - натрупаните през годините свободни радикали затрудняват производството на колаген и еластин, благодарение на които се изграждат еластичните нишки в съединителната тъкан.

 

  • Проблеми в сърдечно-съдовата система и поява на атеросклероза от втвърдяване на артериалните стени, повишаване на холестерола.

 

  • Проблеми с нервната система, намаляване на нервните импулси, кръвоснабдяването, рефлексите и паметта.

 

За да се предотврати вредата от радикалите, трябва да се стремим към рационално хранене и активен начин на живот. Ключов фактор за това е приемът на храни, богати на антиоксиданти. Те неутрализират действието на свободните радикали и поддържат нивата им в норма.

свободни радикали

Естествените продукти, богати на антиоксиданти са моркови, шипки, кълнове, грозде, броколи, вишни, чушки, чесън, сливи, лук, червено цвекло, брюкселско зеле, червено вино. Те съдържат витамин A, селен, витамин C, витамин E, цинк, манган, бета каротин и коензим Q10. В съчетание с други пресни плодове, зеленчуци, риба и зехтин тяхното положително въздействие върху организма се засилва.

 

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.lineaysalud.com

Снимки: pipetteworld.wordpress.com; devotosdacacha.com.br

masajesaludable.wordpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияСнимкиЛайфстайлСпортСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актове