Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Употреба и противопоказания на соковете

Сокове и сокотерапия - Част 4

Сокове и сокотерапия - Част 4 - изображение

След като разгледахме здравните ползи от консумацията на сокове от пресни зеленчуци и плодове, е време да обърнем поглед към вредата, която евентуално биха нанесли на организма иначе полезните напитки. Ще ви кажем и повече за употребата на вкусните течности.


Употреба на соковете

Дневната доза сок за човек е 1-2 чаши, може да се приема по всяко време (през деня или вечер). Но за да се усети ефектът от консумацията, е добре да се пият на гладно или между отделните хранения. Курсът на сокотерапията е с продължителност 1-2 месеца, като се правят паузи на всеки десет дни.

Особено отношение заслужават зеленчуковите сокове, защото те следва да се приемат с повишено внимание и в малки количества. Трябва да се започне с 50 милилитра, а когато става въпрос за сок от цвекло, дозата е 1 супена лъжица. С времето количеството се увеличава. Необходимо е да се знае, че напитката от цвекло не бива да надвишава 100 милилитра дневно, докато от доматената може да се пият по няколко чаши.

Чистите зеленчукови сокове винаги се разреждат с вода или с ябълков сок в съотношение 1:2 (на 1 част зеленчуков - 2 части ябълков). Към напитките, приготвени от червени, оранжеви и жълти зеленчуци, се добавят растителни масла за усвояване на каротина.

След прием на сокове устата трябва да се изплаква с вода, тъй като киселината от натуралните течности може да разруши зъбния емайл.

сокове и сокотерапия


Противопоказания

Сокотерапията е лесна, вкусна и полезна. Да. Това е така, но невинаги. Да видим защо...

Както всяка друга система на хранене, и сокотерапията има своите противопоказания, затова е необходима консултация с лекар, преди да преминете към придържането към такъв режим.

Някои сокове, приемани в големи количества, силно натоварват черния дроб и други органи, като по този начин вредят на организма.

Натуралните плодови напитки съдържат захар, както и самите плодове, от които са извлечени. Но благодарение на ускорения процес на преработка, тя бързо попада в кръвта, повишавайки общото ниво на кръвната захар. Това може да се отрази неблагоприятно на тези, които имат проблеми в тази област, както и на здрави хора.

Не се препоръчва консумация на сокове след проведена химиотерапия или след излагане на радиация.

Децата и възрастните с хронични заболявания, особено на храносмилателния тракт, както и тези, които се придържат към някаква хранителна диета, могат да приемат големи количества сокове само след консултация с лекар.


<<< Към първа част
<<< Към втора част
<<< Към трета част


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: 1zoom.me/ru/wallpaper

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаХранене при...РецептиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиСнимкиИсторияНовиниЛайфстайлДиетиЛеченияХрани и ястияФизиологияПроизводителиБотаникаПсихология