Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Добавки към соковете, съвместимост на плодовете

Сокове и сокотерапия - Част 3

Сокове и сокотерапия - Част 3 - изображение

Натуралните и пресни плодови и зеленчукови напитки могат да имат още по-голяма полза за организма, ако се комбинират с някои добавки. Предстои да разберем кои са те и как повлияват действието и качествата на соковете.

  • Растителни мазнини

Растителните мазнини ще помогнат да се увеличи степента на усвояване на витамините и минералите, съдържащи се в соковете. Слънчогледовото олио и зехтина могат да се добавят директно в чашата с напитката или да се приема 1 супена лъжица от мазнината преди или след консумацията на плодовата/зеленчуковата течност.

  • Сметана

Маслата от семена може да се заменят с високомаслена течна или заквасена сметана.

  • Мед

Вкусовите качества на киселите сокове се подобряват с добавяне на мед.

  • Семена, кълнове, тинктури

За укрепване на имунитета към соковете може да се добавят ленени семена, пшенични кълнове, лецитин, билкови тинктури (ехинацея или лайка). Разбира се, последните следва да се използват след консултация с лекар.


Не е препоръчително соковете да се комбинират с подправки и алкохол, защото така ще се намалят лечебните свойства на напитките.

плодови и зеленчукови сокове
Съвместимост на различните сокове

Важен фактор при направата на натурални напитки от плодове и зеленчуци са продуктите, които се използват и по-точно тяхното съчетаване. Не всички е добре да се комбинират помежду си, защото ще се намали ползата от сока за здравето. За да се избегнат грешки и за да се извлече максимумът от напитките, е необходимо да се спазват няколко лесни препоръки:

  • соковете от плодове със семена (като ябълки и круши) могат да се комбинират със сокове от всякакви други плодове и зеленчуци;
  • сокове от плодове с костилки (праскови, сливи) се консумират самостоятелно;
  • пресните сокове се разреждат с такива от цитруси, ябълки или кисели плодове;
  • сокът от цвекло трябва да бъде не повече от 1/3 чаша, тъй като е силно концентриран (в противен случай може да навреди на организма);
  • сокове от хрян, лук, репички, чесън и ряпа може да се добавят към други сокове, но в малки количества.

 

В последния материал от поредицата за сокотерапията ще изложим вредата от соковете, ще говорим за техните употреба и противопоказания.

 

<<< Към първа част
<<< Към втора част

Към четвъртата част >>>

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: 1zoom.me/ru/wallpaper

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаРецептиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлДиетиЛеченияХрани и ястияФизиологияПроизводителиБотаникаПсихология