Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Защо да консумираме сокове и как да си приготвим полезни и вкусни напитки от плодове и зеленчуци

Сокове и сокотерапия - Част 2

Сокове и сокотерапия - Част 2 - изображение

Всички знаем, че пресните сокове от зеленчуци и плодове са полезни, тъй като съдържат множество важни и необходими елементи и вещества за човешкото здраве. Това е и основната причина, поради която е добре ежедневно в менюто ни да присъстват такива напитки. В соковете се съдържат и фитонциди, намаляващи растежа на бактериите, вирусите и гъбичките. Точно затова се препоръчва консумацията им през пролетния период и след изкарани заболявания, за да се възстанови витаминният дефицит. За да се повиши имунитетът и да се предотвратят честите простудни заболявания през зимата, е необходимо от есента всеки ден да се изпиват по 2 чаши сок (сутрин и вечер).

Специалистите разработват дори специални рецепти за сокове за имунитет. Един такъв може да си направите от 2 ябълки, 1 портокал и шепа любими ягодоплодни. Напитката обогатява организма с витамин В1, фолиева киселина, селен, калций, магнезий и други вещества.

сокове и сокотерапия

Друга причина, поради която е добре да пиете плодовите и зеленчуковите течности, е фактът, че те подпомагат отслабването. Натурални слабителни са, които между другото, съдържат пектини. От една страна, те намаляват степента на абсорбиране на мазнините, глюкозата и холестерола, ускоряват метаболизма, което води до отслабване и намаляване обема на корема.
От друга, пектините допринасят за образуването на маса, която извежда шлаките и токсините от организма, като по този начин го пречиства и му дава възможност да функционира безпроблемно и точно. Освен това пектинът се характеризира с желеобразуващо свойство, създаващо усещане за пълнота в корема, което лежи в основата на много диети за отслабване.

Лично може да се убедите в написаното по-горе, изпивайки по 2 чаши сок дневно в продължение на 1-2 месеца. Колко бързо ще се забележат резултатите зависи от количеството на продуктите, което използвате за направата на натуралните напитки.

Третата причина, поради която следва да се замислите сериозно над предложението за всекидневен прием на сокове, е запазването на младостта за по-дълго време. За никого не е тайна, че плодовете, ягодоплодните и зеленчуците са източници на антиоксиданти - вещества, които се борят със свободните радикали. Вредата на последните за организма е голяма, а в допълнение - те провокират преждевременното му стареене.

Освен всичко това, трябва да кажем, че соковете са и прекрасен източник на енергия, защото са богати на въглехидрати, които се абсорбират много по-бързо от същите в други продукти. В една чаша от напитката се съдържат толкова въглехидрати, колкото в 5-7 чаени лъжици захар (количеството зависи от вида на плода и степента на неговото узряване). Най-доброто доказателство за това е фактът, че след изпиването на чаша сок човек изпитва прилив на енергия и настроението му се подобрява.

сокове и сокотерапия


Как да приготвим вкусен и полезен сок?

Направата на добър сок се доближава до изкуство. Плодовете и зеленчуците се подбират изключително внимателно, като подходящи са пресните, узрели, но не престояли. Всички меки плодове се измиват под студена течаща вода, а твърдите - под топла, но не гореща. Не трябва да се накисват, защото в противен случай ще изгубят полезните си вещества. Замърсените и наранените участъци по плодовете и зеленчуците се почистват с четка или се изрязват, отстраняват се всички листа и твърди части.

От моркова допълнително се отрязва не по-малко от 1,5 сантиметра от широката горна част. Същото се отнася за плодовете и зеленчуците, които будят известни съмнения у вас относно качеството. Разбира се, вярно е, че такива продукти трябва да се обелят, а ако става въпрос за зеле - то най-горните му листа се премахват, както и кочана.

Непосредствено преди приготвяне плодовете се слагат в керамичен, стъклен или емайлиран съд и при необходимост се разрязват с нож от неръждаема стомана. Това е нужно, просто защото киселината, която се съдържа в продуктите, встъпва в реакция с алуминия и превръща напитката от полезна във вредна.

сокове и сокотерапия

Друг важен момент е съхранението на соковете. Те не издържат дълго време след приготвянето, с изключение на напитките от цвекло, които преди консумация е необходимо да престоят в хладилник. Всички останали трябва да се изпиват в рамките на 10-20 минути, след като се направят. След 20-тата минута количеството на полезните вещества може да започне да намалява, а това зависи от температурата на въздуха и светлината. В резултат соковете потъмняват и в тях започват да се образуват токсини, които биха могли да доведат до сериозни натравяния.

Соковете от кисели плодове, ягодоплодни и зеленчуци е най-добре да се разреждат с вода в съотношение 2:1 (сок - вода). Когато напитките са за деца, пропорцията трябва да е 1:1.


Поредицата от материали, посветена на соковете, ще продължим с информация за подходящите добавки към натуралните плодови и зеленчукови напитки, съвместимостта между различните продукти, ще ви кажем как трябва да се употребяват соковете и в кои случаи не са подходящи за консумация.

<<< Към първата част

Към третата част >>>

Към четвъртата част >>>


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; 1zoom.me/ru/wallpaper; likar.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...НовиниХрани и ястияРецептиЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаДиетиАнкетиИсторияПроизводителиБотаника