Гладуването като лек

Гладуването като лек - изображение

Гладуването е тема, която предизвиква противоположни мнения и реакции. Тази статия има чисто информационен характер за същността и протичането на гладолечението. Не предприемайте такова без консултация със специалист! То трябва да се прилага под лекарски контрол, след като се вземат предвид особеностите на конкретния организъм и евентуални съществуващи заболявания!

Известният американски лекар Пол Брег е на мнение, че "Гладуването помага на организма да помогне на самия себе си". Той смята също, че "хората боледуват, защото нарушават природосъобразните принципи на живота, а чрез използването на лечебното гладуване, те могат да забравят своята възраст".

Какво се случва в организма, когато гладуваме?

Когато не постъпва храна в организма ни, енергията, която той е изразходвал за усвояването й, отива за освобождаването на вредните за тялото вещества. 

Различават се три разновидности на гладуването: 

1-ви вариант - недостатъчно (дори минимално) количество храна или прием на еднообразни продукти, или такива с изключително ниско качество, които не съдържат необходимите хранителни вещества (витамини, микроелементи и други.).

2-ри вариант - абсолютно преминаване към ендогенен режим на хранене в организма. Бозайниците са в състояние на зимен сън, а при низшите същества се прекратяват или забавят жизнените процеси. При този вид гладуване, при млекопитаещите се наблюдават същите възстановителни процеси, както и при човека, но в по-ниска степен. В природата този начин запазва съществуващите видове.

3-ти вариант - това е пълното лишаване от храна в период до 40 дни, през който се спазва двигателен и воден режим. Такова гладуване има профилактично и лечебно действия. Диапазонът му на действие е много широк, това е един невероятен начин на хранене със собствените ни запаси. Освен това, по време на такова лечение се увеличава извеждането на токсични и вредни вещества от организма.

Лечебното гладуване като профилактика

Водата е основното, което се приема от организма през този период. Тя помага за изхвърлянето на токсините. Най-чистата е дестилираната (може да се замести с преварена).

В резултат на замърсените въздух и вода, на неправилното хранене, на неусвоените и неотделени вещества в организма, на приема на различни лекарства и медикаменти и други фактори, у човека се натрупват токсини, които се освобождават от тялото при прилагане на гладуването. То може да бъде с продължителност от няколко часа (24-36), 3 дни, 7-10 дни. Много добър пречистващ ефект има ежемесечното 24-часово гладуване. След няколко месеца придържане на такъв режим, човек е готов за 3-4-дневно гладуване. След 4 месеца - за 7 дни глад. За този период много от токсините са изхвърлени от организма. Още няколко месеца и сте готови за 10-дневно пречистващо гладуване. Само специалист би могъл да назначи по-продължителни лишения от храна. Тогава се правят различни изследвания и гладът се прекратява при необходимост. По време на такъв режим, без значение каква е продължителността му, се препоръчват ненатоварващи разходки, а когато човекът усети умора, следва веднага да си почине. Позитивната нагласа и абстрахирането от отрицателни емоции са важни.

Гладолечението се прилага и след предварително пречистване на организма с помощта на слабителни чайове (от ленено семе, корени от гръмотрън, корени от глухарче, лайка и др.), подсладени с не повече от 2 ч. л. мед (дневно). Може да се прибави и сок от лимон.

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Гладуването като лек | Хранене при Framar.bg
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival