Хранене при булимия

Хранене при булимия - изображение

Булимията е заболяване, което се характеризира с разстройства при прием на храна. Заболелият получава пристъпи на глад и не може да контролира количеството храна, което поема. След това, у страдащият се появява желание да се освободи от това, което е изял, като за целта прибягва до различни методи, например: предизвикване на повръщане, прием на слабителни средства и диуретици, прекомернои физически упражнения, големи натоварвания или гладуване.

Жените страдат по-често от булимия, отколкото мъжете, а във възрастово отношение заболяването се среща най-вече при юношите и при хората до 35 години.

Обикновено този здравословен проблем се развива на фона на заболявания на ЦНС, ендокринната жлеза или поради хормонални смущения.

 

Полезни хранителни продукти при булимия

Борбата със заболяването е необходимо да започне с правилно хранене. Това означава, че трябва да се яде основно 3 пъти на ден (закуска, обяд и вечеря) и да има 2 - 3 междинни хапвания.

Първоначално да се приемат малки порции, а продуктите и ястията не трябва да бъдат тежки за стомаха. Подходящи са плодовите и зеленчукови пюрета, вегетарианските супи, каши (овесена, оризова, пшенична - те покриват стените на стомаха, което действа благоприятно върху тяхното влошено и възпалено състояние), обезмаслени млечни продукти. В началото (докато се нормализира балансът на електролитите в организма) следва заболелият да се откаже от консумацията на месо и месни ястия, те се смятат за тежки за организма.

Що се отнася до хляба, добре е той да бъде от трици или семена.

Количеството на храната да се увеличава постепенно, но всяка порция да не бъде повече от два юмрука, поставени един до друг. По този начин ще се запази оптималния размер на стомаха, той няма да се разширява и следователно няма да му е необходимо голямо количество храна, за да се засити.

За да се избегнат депресивните състояния, е необходимо менюто да се обогати на плодове и зеленчуци с оранжев и жълт цветове (праскови, кайсии, чушки, цитруси и т. н.).

Основното при храненето при булимия е то да бъде разделно, ежедневно да се консумират горещи супи и продукти, богати на калий, калций и магнезий, тъй като точно тези вещества се отмиват най-лесно при наличие на заболяването.

В никакъв случай не се отказвайте от това, от което организмът има нужда, т. е, ако ви се яде ябълка, например, хапнете си, но не приемайте огромни количества храна.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при булимия:

 

  • мазна, прекалено остра, солена и кисела храна;
  • полуфабрикати, фаст фууд;
  • алкохолни и сладки газирани напитки;
  • лимон и лимонов сок (особено на гладно) действа неблагоприятно върху и без това нездравите стени на стомаха;
  • прясно изпечен хляб;
  • кафе.

Всички изброени продукти влияят върху сърдечната и нервната системи.

3.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

Хранене при булимия | Хранене при Framar.bg
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival