Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Полезни съвети за приготвяне на вкусна царевица - част 2

Полезни съвети за приготвяне на вкусна царевица - част 2

Полезни съвети за приготвяне на вкусна царевица - част 2 - изображение

След като разгледахме някои важни моменти при избора на царевица за варене и по отношение на самата термична обработка, предстои да научим как правилно да приготвяме жълтите зрънца, използвайки различни начини. А именно: традиционно сваряване в тенджера с вода, приготвяне на пара, в микровълнова и на фурна.


Сваряване на млечна царевица в тенджера с вода

Почистете кочаните от листата, измийте ги и сложете във вряща вода на силен огън. Когато изплуват на повърхността, намалете температурата на котлона до средна и варете царевицата още 5-10 минути.

Щом извадите от водата, напръскайте с разтопено масло, поръсете със сол и се насладете на вкуса.

Ако варите повече от необходимото, зърната ще станат твърди.

царевица


Сваряване на узряла царевица в тенджера с вода

Залейте почистените от листата кочани със студена вода. След час изплакнете.

В съд с вряща вода сложете половината от листата и щом течността кипне, добавете царевицата.

Изчакайте водата отново да заври, намалете огъня до умерен, затворете тенджерата с капак и варете около 40-50 минути. След това подсолете, покрийте кочаните с останалите листа и нека се варят още 15-20 минути.

Извадете веднага готовата царевица и я поднесете с масло и сол.

царевица


Приготвяне на царевица на пара

Почистената царевица сложете в съда на пароварката, който предварително трябва да бъде намазан с масло. Варете около 30-40 минути (до готовност).

Разтопете 15 грама масло, смесете го с 300 грама счукани орехи, малко кардамон и свалете съда от котлона.

Поднесете готовата царевица с ароматното масло и сол.

В пароварка може да сложите кочаните и с листата, но тогава ще е необходимо повече време за сваряването им.

царевица


Приготвяне на царевица в микровълнова

Залейте за час кочаните заедно с листата с вода. След това ги прехвърлете в найлонов плик, налейте в него 2 супени лъжици вода и го завържете плътно. Продупчете пакета на няколко места, през които да може да излиза парата.

Поставете царевицата в микровълновата за 10-15 минути на пълна мощност.

Щом бъде готова, отстранете листата, намажете я с топло масло, подсолете и да ви е вкусно!

 царевица

Приготвяне на царевица във фурна

Подредете необелената от листата царевица в намазнена с олио тава. Налейте вода в съда, която да достига до половината кочаните. Покрийте плътно тавата с фолио.

Изпечете в загрята до 200 градуса фурна, а времето зависи от степента на узряване на царевицата и може да варира от 40 до 120 минути.

царевица

Без значение кой вариант за приготвяне на царевица ще изберете, трябва да знаете, че вкусната култура се поднася веднага след това.

 

<<< Към първата част 

 


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: ovkuse.ru
Снимки: ovkuse.ru; tutknow.ru; ireceptik.ru; vasily-sergeev.livejournal.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиДиетиЛюбопитноНовиниБотаника