Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Полезни съвети за приготвяне на вкусна царевица - част 1

Полезни съвети за приготвяне на вкусна царевица - част 1

Полезни съвети за приготвяне на вкусна царевица - част 1 - изображение

Една от любимите на много хора летни храни е царевицата. Тя е предпочитана и от деца, и от възрастни, изключително полезна е, ароматна, сочна и вкусна.

Богата е на витамини от групи В, С, D, К, РР, в състава й има също желязо, магнезий, мед, калий, фосфор, глутаминова киселина и още редица ценни за организма вещества.

За да я направим вкусна обаче, първо е необходимо да бъдем грамотни в избора. За варене са подходящи младите кочани с млечнобели и светложълти зърна, които трябва да са малко меки, но еластични.

царевица

Ако не можете да прецените дали царевицата е подходяща за варене, обърнете внимание на зърната. Ако те не са заоблени и по тях има вдлъбнатини, значи вече са добре узрели и не са особено препоръчителни за спомената термична обработка.

Не без значение е и външният вид на листата. Те не трябва да се прекалено отделени от кочана, да не са изсъхнали и пожълтели, а да са напълно свежи.

Не купувайте сурови кочани без листа, защото това може да бъде знак, че са обработвани с пестициди, поради което обвивката да се е свила и това да е наложило отстраняването й преди продажба.

царевица

И така, след като вече сте избрали правилно царевицата, е време да я сварите. Ето върху кои моменти следва да насочите вниманието си...

  • Старайте се да варите едновременно кочани, които са с приблизително еднакви по размери зърна, защото в противен случай, те няма да се приготвят равномерно.
  • Разрежете големите кочани напречно на половина, преди да поставите в тенджерата.
  • Отстраняването на листата съвсем не е задължителна процедура, спокойно може да ги оставите и да сварите царевицата "облечена".
  • Преди термичната обработка винаги оставяйте кочаните в чиста студена вода за около час, след което ги изплакнете под течаща.
  • Ако има нагнили зърна, изрежете ги.

царевица

  • Сложете царевицата във вече вряща вода, която не подсолявайте по-рано от 10-15 минути преди края процеса.
  • Точното време на процеса зависи от степента на узряване на културата, като за младите кочани е около 20-30 минути, а за узрелите може да са необходими и 2-3 часа.
  • За да определите готовността на зърната, опитайте едно от тях.
  • Освен в кипяща вода, царевица може да приготвите на пара, в микровълнова или да използвате обикновена фурна.

царевица

Как трябва да се случи това ще научите във втората част на материала.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: ovkuse.ru;
Снимки: ovkuse.ru; multivarenie.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноДиетиНовиниБотаника