Необичайни празници на храни по света

Необичайни празници на храни по света - изображение

Знаем, че у нас народът е определил специални дни за един или друг хранителен продукт, чествайки ги като празници. Обикновено това са регионални събития. Например: Празник на тиквата в Севлиево, Празник на райската ябълка в старозагорско, Фестивал на сливата в Троян, Празник на ябълката в русенско, Фестивал на чушката и домата в пловдивско и шуменско и още много, много други.

Но днес ще излезем от пределите на Родината, за да видим какви необичайни празници на храни честват по света.

Започваме с Нощта на ряпата, която се отбелязва в Мексико на 23 - 24 декември. Фестивалът стартира, когато монасите донесли зеленчука в новите колонии. За да привлекат клиенти на стоковите пазари, продавачите започнали да изрязват интересни фигурки от него. Тази традиция се запазила в продължение на векове и през 1987 година се превръща в официален Фестивал. От ряпа се "изрязват" религиозни и исторически сцени. Майсторите имат възможността да се състезават в три различни категории, за да спечелят паричната награда.

Следва Празник на чесъна в Гилрой (Калифорния, САЩ) - 24 - 26 юли. Гилрой неофициално се смята за столица на чесъна, която привлича над 100 000 туристи годишно. По време на празника се изяждат около 2,5 тона чесън. Според информация от официалния сайт на Фестивала, за 29-годишната история на събитието са се използвали 72 тона от зеленчука. На кулинарните демонстрации и лекциите се обсъждат традиционни начини за приготвяне на чесъна и ползата му за здравето, най-творческите личности могат винаги да изразят любовта си към него по оригинален начин. На празника се представят продукти като: чеснов сладолед, чеснови безалкохолни напитки, а един от победителите през годините е орехово-чеснов кейк с чеснов сладолед и сироп от чили.

Фестивал по хвърляне на портокали се чества пък в Ивреа (Италия) в периода от 25 - 28 февруари. Празникът се отбелязва от 12 век, когато по времето на градските паради девойките са хвърляли портокали от балконите, за да привлекат вниманието на младежите. Те се включвали в играта и всичко завършвало със закачливо боричкане. След Втората световна война са поставени правилата на цитрусовите боеве :).

Пренасяме се в Испания, където ежегодно се провежда най-сладкото състезание в света. Пекарите отварят свои магазини, в които предлагат безплатни боеприпаси за децата под формата на торти. За боевете се използват над 100 000 кг храна, започвайки от торти и стигайки до бонбони. Фестивалът се закрива официално с церемониално погребение на сардина, за да се отбележи началото на Великият пост.

Състезания с палачинки се провеждат пък в Олни (Англия). Местните жени се обличат като домакини (с поли, престилки, шалове и т. н) и пробягват 37 километра по улиците на Олни с тиган в ръка. Палачинките се "подхвърлят" на старта и после още веднъж на финала. Състезанието е традиция от 1445 година, а от 1959 г. се включват и домакини от Либерал, Канзас.

И завършваме с Дни на марулята в ЮМА, Аризона, САЩ. ЮМА се смята за световна зимна столица на марулята.

0.0/5 0 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

Необичайни празници на храни по света | Рецепти Framar.bg
Нов код
ОТКАЖИ

РЕЦЕПТАТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival