Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Немски щолен за Коледа

Немски щолен за Коледа

Немски щолен за Коледа - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша черни стафиди (175 грама)
  • 1/4 чаена чаша захаросани лимонови корички (50 грама)
  • 1/8 чаена чаша захаросани портокалови корички (25 грама)
  • 50 милилитра тъмен ром
  • 1 пакетче суха мая (7 грама)
  • 1/2 чаена чаша прясно мляко (125 милилитра)
  • 1/3 чаена чаша захар (50 грама)
  • 4 чаени чаши брашно
  • 1 яйце
  • 1/2 ванилова шушулка (или 1 чаена лъжица екстракт)
  • 2 супени лъжици лимонова кора, фино настъргана
  • по 1/4 чаена лъжица сол, индийско орехче, кардамон
  • 200 грама масло
  • 2/3 чаена чаша брашно
  • 1/3 чаена чаша бадеми - бланширани, обелени и нарязани (50 грама)
  • 1/2 чаена чаша разтопено масло
  • 1/2 чаена чаша пудра захар по ръсване

Начин на приготвяне:

Накиснете плодовете (стафидите и цитрусовите корички, като вторите нарежете предварително на кубчета) в рома и ги оставете да престоят за една нощ, като ги разбърквате от време на време.

Маята разтворете в топло мляко с щипка захар. Покрийте и оставете за 10 минути, за да набъбне.

Смесете брашното, маята, яйцето, захарта и лимоновите настъргани корички, ванилията и солта. Бъркайте с миксер с приставка за тесто за няколко минути, докато се получат трохи. Поставете го в купа.

тестото

В съда на миксера разбийте мекото масло разбийте с 2/3 чаена чаша брашно, подправете с индийско орехче и кардамон.

тестото с маслото

Върнете тестото от купата при кремообразното тесто и бъркайте с миксера, докато се получи еднородна смес и тестото стане цяло.

комбинирайте двете теста

Оставете го да почина за 30 минути.

Поръсете плот с брашно и омесете, като добавите накиснатите плодове и бадеми.

Отново покрийте и оставете за 15 минути.

Върнете тестото върху набрашнен плот и го разточете леко, след което го прегънете почти през средата.

приготвения за печене щолен

Сгънете алуминиево фолио няколко пъти в края, за да се получат стени за щолена, които да го придържат да не загуби формата си при печене. Ако имате тавичка за печене на щолен, може да използвате нея.

Поставете сладкиша във фолиото и оставете за 30 минути на топли.

Загрейте фурната на 165 градуса, а върху щолена сложете няколко резенчета масло.

Печете за 35-45 минути, докато стане златист, ако ви се стори, че покафенява твърде бързо го покрийте с фолио.

Намажете с разтопено масло и бързо поръсете с пудра захар. Охладете върху решетка.

Увийте в тънко фолио и оставете да отлежи за 2-3 седмици, след което поднесете на празничния ден.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСоциални грижиНовини