Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Домашно фъстъчено масло

Домашно фъстъчено масло

Домашно фъстъчено масло - изображение

Необходими продукти:

За маслото:

  • 450 грама печени фъстъци
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 1/2 чаена лъжица мед
  • 1 1/2 чаена лъжица фъстъчено олио (или друга мазнина)

За печените фъстъци:

  • 1 килограм сурови фъстъци с черупките
  • 2 супени лъжици фъстъчено олио
  • 1 супена лъжица сол 

Начин на приготвяне:

Измийте фъстъците и ги подсушете с кърпа. Сложете ги в купа и ги подправете със сол и фъстъченото олио.

Разпределете фъстъците в две големи тави, така че да се разнесат на един слой. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути, като въртите съдовете от време на време. След като ги извадите от фурната ги оставете да се охладят, те ще продължат да се "готвят" и ще станат хрупкави. Можете да хапвате фъстъците и така, без повече обработка. 

За да приготвите фъстъченото масло трябва да обелите фъстъците. За целта махнете черупките и разтъркайте в дланите си няколко фъстъка. Направете така с всички. Сложете ги в центрофуга за салата. Затворете и завъртете, докато цялата кожа падне.

Пристъпете към приготвянето на фъстъченото масло. 

Измерете необходимото количество почистени фъстъци и ги сложете в купата на робота с поставен S-образен нож. Добавете солта и меда и мелете 1 минута. С шпатула оберете това, което е по стените на съда. Включете отново робота и добавете мазнината. Блендирайте за 2 минути, до гладка и нежна консистенция.

Готовото масло приберете в херметически затворен съд и го съхранявайте в хладилника за период до 2 месеца.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: foodnetwork.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияНовиниБотаникаЗдравни съветиХранене при...