E270 - Млечна киселина (Lactic acid)

E270 - Млечна киселина (Lactic acid) - изображение

Характеристика:

Млечната киселина се отнася към консервантите и е предназначена за безопасността на продуктите, спирайки развитието на патогенни бактерии. Добавката представлява прозрачна течност, без утайка и мътност, а мирисът и вкусът - характерни за киселината. Това е напълно натурален продукт и се приема за биологично безопасна съставка.

Е 270 се среща в млечно-киселите продукти, образува се в тестото в процеса на ферментация, при ферментирането на захарни разтвори и млечни продукти с млечно-кисели бактерии.

Употреба:

Млечната киселина е натурална хранителна добавка и е разрешена за използване без всякакви ограничения в хранително-вкусовата промишленост. Намира широко приложение в производството на безалкохолни напитки и някои видове бира, незаменима е в качеството си на биологична и естествена добавка при направата на сирена, кисели млека, майонези и различни киселомлечни напитки.  Употребява се и в други отрасли: консервна, месопреработвателна, маслодайна и други области. В селското стопанство - при приготвянето на фураж, във ветеринарната практика – като антисептично средство. Тази киселина значително увеличава срока на годност на продуктите.

Въздействие върху човека:

Млечната киселина се образува в човешкия организъм при естественото разграждане на глюкозата. Глюкозата е основен източник на необходимата енергия за мозъка и мускулите. Колкото по-интензивна е мускулната работа, толкова повече се активизира образуването на млечна киселина.

Трафикът на млечна киселина, участваща в метаболизма при възрастни, варира от 110 до 160 грама на денонощие. Излишното количество се отделя чрез бъбреците, без да уврежда организма.

Кисело-млечните продукти, съдържащи веществото, са необходими за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт. Продуктите с наличие на млечна киселина са разрешени за употреба в бебешката храна.

 

2.8/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

E270 - Млечна киселина (Lactic acid) | Е-тата Framar.bg
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival