E260 - Оцетна киселина (Acetic acid)

E260 - Оцетна киселина (Acetic acid) - изображение

Характеристика:

Оцетната киселина е продукт на вкисване на гроздови вина в естествени условия, при което се разграждат въглехидрати и алкохол. Често се използва в приготвянето на маринати и консерви. Оцетната киселина участва в обменните процеси в организма.

Разтворът на оцетна киселина от 3 до 6% се нарича оцет, а от 70 до 80% - оцетна есенция. Разтворите на водна основа се прилагат успешно в хранително-вкусовата промишленост и в кулинарията. Използва се често като разтворител.

Оцетната киселина има остър мирис, в чист вид представлява абсолютно безцветна течност, която е в състояние да поглъща влагата от заобикалящата я среда. Замръзва при -16 градуса, образувайки безцветни кристали.

Употреба:

Оцетната киселина се използва много често в хранително-вкусовата промишленост: при производството на сладкарски изделия, майонеза, консервирани зеленчуци. При изключителна необходимост се употребява в редица случаи като дезинфекциращо и обеззаразяващо средство. Киселината намира приложение и в химическото производство: за получаване на ацетатно влакно, органично стъкло, за приготвяне на лекарства и естери.

Отделяните от състава на оцетната киселина соли, се прилагат успешно в борбата с вредителите по растенията. Във фармакологията се използва най-разпространения етил ацетат, който не е по-различен от ацетилсалицилова киселина, т. е. обикновен аспирин.

Въздействие върху човека:

Оцетната киселина е много токсична при високи концентрации. Степента й на токсичност зависи от това с какво количество вода е разредена. Най-опасни за човека са разтвори, чиято концентрация надвишава 30%. Контактът на лигавиците или кожата с концентрирана оцетна киселина води до силни химични изгаряния.

Добавката Е 260 е разрешена за употреба във всички страни по света и се приема за безопасна за човешкото здраве. Единственият съвет на специалистите е да се ограничи приема на продукти, съдържащи в състава си оцетна киселина, от хора със заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Такива храни не трябва да се дават на деца под 6-7 г.

3.5/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

E260 - Оцетна киселина (Acetic acid) | Е-тата Framar.bg
Нов код
ОТКАЖИ

СТАТИЯТА е свързана към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival