Начало Хранене Е-тата в храните Други E1520 - Пропиленгликол

E1520 - Пропиленгликол (Propylene glycol)

E1520 - Пропиленгликол (Propylene glycol) - изображение

Пропиленгликолът се използва в хранителната промишленост като задържащо влагата средство. Наименования, които се използват за обозначаване на добавката: Е 1520, пропиленгликол, пропилен-гликол, propylene glycol.

Е 1520 е вискозна течност, без цвят, със слаб характерен мирис и сладникав вкус. Притежава хигроскопични свойства, температура на кипене 187-188º С, температура на замръзване -60º С. Веществото се получава от нефтопродукти, след сублимация, пречистване и последващи изследвания за съвместимост с клетките от животински произход. Химична формула: C3H8O2. Практически, пропиленгликолът не е токсичен и не е опасен при вдишване или случайно поглъщане. Въпреки това, не трябва да се вдишва умишлено. Интересното е, че парите на веществото не дразнят очите и лигавиците, не предизвикват алергични реакции.

В хранителната промишленост пропиленгликолът намира приложение като омекотяващо, задържащо влагата и дисперсиращо средства. Влиза в състава на овесените бисквити, безалкохолни, слабоалкохолни газирани и енергийни напитки, бонбони и други сладкарски изделия. Използва се при бързо замразяване на плодове (вкл. горски), птиче месо. Разрешен е за употреба в някои страни.

Пропиленгликолът се употребява и под формата на воден разтвор в различни промишлени отрасли в качеството на охлаждащо средство (благодарение на ниската си степен на токсичност), в козметиката - в производството на шампоани, мехлеми, еликсири и др., във фармацевтиката, в производството на пластмаси.

Големи дози от веществото потискат нервната система. Прекомерната консумация на продукти, съдържащи Е 1520 може да увреди бъбреците.

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаСпортЛеченияХранене при...