Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Полуобезмаслена извара

Полуобезмаслена извара

Полуобезмаслена извара - изображение

Положителни свойства на полуобезмаслената извара:

Отличен млечен концентрат с голямо количество калциеви соли. Изключително богат на метионин - незаменима аминокиселина, която има липотропно действие. Тя понижава нивото на холестерол в организма и това, което е най-важно - предотвратява чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб).

Освен незаменимите аминокиселини (протеини), изварата е богата и на витамини (особено А, Е, Р, В2, В6, В12), фолиева киселина, соли на калция, натрия, фосфора, желязото, магнезий, мед, цинк, флуор. Благодарение на тези съединения, изварата се усвоява добре. Бременните и кърмещите жени няма да намерят по-добър източник на калций и други микроелементи от изварата. Тя се препоръчва и на бебета след 5-7 месечна възраст. Изварата е необходима за растежа и укрепването на всички тъкани на организма и по-специално на костната тъкан. Тя е полезна за работата на нервната система, сърдечната дейност и циркулацията на кръвта.

Изварата е необходим продукт за хора от всички възрасти, особено за деца и стари хора. Тя влиза в състава на диети при лечение на чернодробни и хипертонични заболявания, атеросклероза. Има широко приложение при здравословното хранене при страдащи от язви на стомаха и дванадесетопръстника, хронични гастрити, хронични заболявания на жлъчния мехур, панкреатит, чревни заболявания. Практически, влиза в състава на всяка диета.

Диетичната извара е много полезна при болни от захарен диабет, изтощение, при хора, претърпели травми и изгаряния, със сърдечни заболявания.

Снимка: kitchenmag.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода71.0 мл.
Белтък16.7 гр.
Мазнини9.0 гр.
Въглехидрати1.3 гр.
Калории156 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

винатими А, Е, Р, В2, В6, В12, калциеви, натриеви, магнезиеви, медни идр. соли

ДРУГИ

Други полезнифолиева киселина

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаДиетиСнимки