Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Целулоза

Целулоза

Целулоза - изображение

Целулозата се отнася към групата на полизахаридите и е основен градивен елемент в растителния свят, тъй като меката обвивка на растенията е съставена от влакна (фибри), каквито всъщност представлява целулозата. В състава на последните влизат кислород, водород, въглерод.

Целулозата не се абсорбира в червата, но участва активно в нормализирането на стомашно-чревния тракт.

Ползата:

  • подпомага изхвърлянето на изпражнения, като се бори със запека и предпазва от такъв;
  • подобрява чревната моторика;
  • допринася за извеждането на холестерола;
  • подобрява отделянето на жлъчен сок;
  • притъпява чувството на глад;
  • извежда шлаките и токсините;
  • допринася за усвояването на въглехидратите;
  • профилактично средство е срещу развитието на сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво;
  • възпрепятства образуването на камъни в жлъчката;
  • поддържа нормална чревна микрофлора;
  • спомага за намаляването на мастните натрупвания.

Хранителните влакна допринасят за бързото абсорбиране на монозахарида глюкоза в тънките черва, като предпазва организма от рязкото понижаване на нивото на кръвната захар.

Необходимата дневна доза чиста целулоза е около 25-30 грама, като това не включва продукта, който дава въглехидрата.

Големи количества влакна се съдържат във външната обвивка на зърната, семената и бобовите култури, също на зеленчуците и плодовете (особено на цитрусите).

Други хранителни продукти, в чиито състав влизат влакната:

  • трици;
  • житни растения;
  • ядки;
  • семена;
  • ягодоплодни;
  • хлебни изделия от едро смляно брашно;
  • сушени плодове;
  • зелени листни зеленчуци;
  • моркови;
  • различни сортове зеле;
  • зелени ябълки;
  • картофи;
  • морски водорасли.

Мазнините, захарта, млечните продукти, сирената, месото и рибата не съдържат такива влакна.

Вредата

Прекалената консумация на продукти, съдържащи целулоза, може да доведе до: подуване на стомаха, метеоризъм, запек или диария.

Големите количества хранителни влакна са вредни за хората с хронични възпалителни заболявания на задстомашната жлеза и червата, възможно е обостряне на проблема.

Освен това растителната целулоза пречи на усвояването на някои витамини и на минералите. Не са изключени и различни взаимодействия с лекарства и хормони, когато става въпрос за надвишаване на нормата.

Снимки: infoniac.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортБотаникаЛюбопитноЕ-тата в хранитеДиетиХранене при...СъставкиЗдравни съветиСнимкиЛечения