Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Лецитин

Лецитин

Лецитин - изображение

Лецитинът е подобно на мазнините органично вещество, представляващо комплекс от фосфолипиди. Той е "гориво" за човешкия организъм, строителен елемент на клетъчните мембрани.


Лецитинът:

  • укрепва нервната система;
  • незаменим е за черния дроб и главния мозък;
  • регулира обмяната на липидите в организма;
  • нормализира нивото на холестерол в кръвта;
  • е необходим за развитието на подрастващия организъм;
  • поддържа здравето на възрастните хора;
  • осъществява транспортирането на полезните и хранителните вещества, минералите и витамините към клетките;
  • е мощен антиоксидант, възпрепятства образуването на токсични съединения, тъй като е много силен алерген;

елда
Недостигът на веществото може да доведе до вътречерепно налягане, забавя се формирането на централната нервна система. Също така може да се отслаби действието на някои лекарства.


Част от симптомите на недостиг са:

  • телесно тегло под нормата;
  • недобро развитие на речта;
  • нестабилно психическо състояние;
  • възможни нарушения на паметта и намалена концентрация.


Заболявания, възникващи, вследствие на недостиг на веществото:

  • коронарна болест на сърцето;
  • атеросклероза;
  • язва на стомаха и дванадесетопръстника;
  • нарушаване на чернодробните функции (хепатит, цироза).


Лецитинът е важен елемент за развитието на плода в утробата на майката, както и през първата година от живота на детето, когато се формират най-важните системи на организма.

С напредването на възрастта нивото на веществото в клетките се понижава. То може да се набави чрез хранителните продукти, съдържа се в много от тях, но най-разпространен е соевият лецитин.


Продукти, в чиито състав влиза лецитин:

  • слънчогледово олио;
  • говеждо;
  • яйчен жълтък;
  • царевица;
  • черен дроб;
  • обезмаслени соеви храни, соя;
  • маслини;
  • рибено масло;
  • високомаслена извара;
  • заквасена сметана;
  • грах;
  • зеле;
  • елда;
  • зелена салата;
  • моркови;
  • пшенични трици;
  • боб и бобови култури.

 слънчоглед

Любопитно е, че приемът на веществото не оказва никакви странични ефекти, за разлика от лекарствата, които се борят с нарушените мозъчни функции.

Производството на лецитин се увеличава по време на физически упражнения, количеството му в мускулните тъкани се повишава.


Лечебни свойства:

  • полезен е за възрастни хора;
  • назначава се при заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, колити, гастродуоденити);
  • подобрява изработката на инсулин, затова няма да навреди на страдащите от диабет;
  • назначава се през рехабилитационния период след изкаран инсулт;
  • препоръчва се при различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
  • подпомага лечението на кожни проблеми (дерматити, псориазис и други);
  • полезен е при заболявания на гръбначния стълб и ставите;
  • в гинекологията намира приложение срещу мастопатия, фиброматоза на матката, болести на млечните жлези;
  • повишава сексуалната активност.


Петдесет процента от черния дроб се състои от лецитин, затова последният е изключително средство за профилактика срещу болести на важния орган (цироза, различни форми на хепатит с вирусен характер, стеатоза).

Лецитин се препоръчва изключително на недоносени бебета, възрастни хора и на тези, които са подложени на големи физически натоварвания.


Противопоказания:

Веществото се характеризира с минимална вреда, в сравнение с други препарати, притежаващи същите свойства. Не се препоръчва за прием само в случаите на индивидуална непоносимост към него.

Кърмещите и бременните жени трябва да бъдат внимателни и да не консумират големи дози лецитин.

 

По статията работи: Радостина Райчева

Източници: am-am.su; safeyourhealth.ru; prodgid.ru
Снимки: prodgid.ru; vseznam.ru; zolushka-new.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЕ-тата в хранитеБотаника