Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Биофлавоноиди

Биофлавоноиди

Биофлавоноиди - изображение

Биофлавоноидите принадлежат към групата на растителните пигменти от класа на полифенолите. Познати са над 6500 разновидности на тези вещества.

Дадените съединения участват активно в метаболизма на растенията и са широко разпространени сред висшите такива. В растителния свят биофлавоноидите присъстват под формата на гликозиди.

Всички биофлавоноиди се различават по цвят. Антоцианините, например, придават на растенията червен, виолетов и син оттенъци, а флавоните, халконите, флавоноидите и ауроните - жълти и оранжеви нюанси. Флавоноидите участват във фотосинтеза и образуването на лигнин.

В човешкия организъм те допринасят за укрепването на стените на кръвоносните съдове. Освен това са способни да неутрализират свободните радикали, изпълняват важна роля в зареждането на организма с енергия.


Средната дневната необходимост на тялото от биофлавоноиди е 25-50 мг, при което трябва да се отчете, че витамин Р не се образува самостоятелно в организма, а трябва да се набавя чрез хранителни продукти с растителен произход.

 

Потребността от биофлавоноиди нараства:

  • през студеното време от годината;
  • при слабост и умора;
  • при язви на стомаха и дванадесетопръстника;
  • в стресови ситуации;
  • при повишена чупливост на капилярите;
  • при вътрешни и външни травми и рани.


Потребността от биофлавоноиди намалява:

  • при индивидуална непоносимост към една или друга група от веществата;
  • в случай на заболявания, свързани с нарушено усвояване на горепосочените;
  • при употреба на биологично активни добавки, в състава на които влизат биофлавоноиди.

 

Усвояване

Тъй като биофлавоноидите се отнасят към групата на полифенолните въглехидрати, те активно си взаимодействат със захарите. При това е необходимо да се помни, че за пълното им усвояване трябва да се приема достатъчно количество вода.


Полезни свойства на биофлавоноидите и въздействието им върху организма


Приемани заедно с растителна храна:

  • намаляват чупливостта и пропускливостта на капилярите;
  • участват в окислително-възстановителните процеси;
  • предпазват витамин С от окисление;
  • регулират нивото на захарта в кръвта;
  • възпрепятстват развитието на катаракта;
  • понижават нивото на холестерола в кръвта и нормализират състава на жлъчната течност;
  • подобряват тъканното дишане;
  • използват се при лечението на сърдечни, стомашни и бъбречни заболявания, също при болести на кръвоносните съдове;
  • повишават устойчивостта към стрес и намаляват умората.

Биофлавоноидите се използват при здравословни проблеми, свързани със съдовата пропускливост, назначават се при хеморагични диатези, инсулти, кръвоизливи на ретината, лъчева болест.

Употребата им дава добри резултати при ревматизъм, ендокардит, хипертония, миокардит, хроничен гломерулонефрит, атеросклероза, коронарна болест на сърцето и стомашна язва.


Взаимодействие с есенциални елементи

Всички биофлавоноиди взаимодействат активно с въглехидратите (групата на захарите). При това образуват комплексни съединения гликозиди, на които е възложена и функцията да предпазват организма от неблагоприятните условия на околната среда. На практика всички биофлавоноиди добре се съчетават с рутин (витамин Р) и органични киселини.


Признаци на недостиг на биофлавоноиди:

  • обща слабост;
  • бърза умора;
  • болки в ставите;
  • малки кожни кръвоизливи (в областта на космените фоликули).


Признаци за повишено количество биофлавоноиди в организма:

  • главоболие;
  • чупливост на кръвоносните съдове;
  • бърза умора;
  • раздразнителност;
  • алергии.


Фактори, влияещи върху наличието на биофлавоноиди в тялото

Единственото, което въздейства върху съдържанието на веществата в организма, е редовната консумация на продукти, в чиито състав влизат съединенията. Добре е тези храни да са преминали минимална термична обработка, защото само така веществата са в състояние да окажат съответните въздействия.


Източник: edaplus.info
Снимка: beauty-queen.com.ua

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиБотаника