0 продукта

Хранене при

Храни за здрави и красиви зъби

Храни за здрави и красиви зъби - изображение

от дата: 15.01.2013 г.

За да предотвратите заболявания на зъбите и изобщо на цялата устна кухина, се постарайте да обогатите менюто си с продукти, съдържащи елементи като: фосфор, калций, желязо, флуор, витамини В6, С и Д.

Калцият помага да предпазите зъбите си от увреждане и от пагубното влияние на различни температури. Благодарение на този елемент (и на фосфора), зъбният емайл става по-силен и не се руши.

Калцият се съдържа в много млечни продукти, броколите, соята, сусама, сушените смокини; а фосфорът - в говеждото месо, рибата, яйцата.

Флуорът възпрепятства образуването на кариеси, защото без него зъбният емайл бързо се разрушава под въздействието на киселините. Ако искате да си набавите флуор, яжте орехи, червена риба и пийте черен чай. Имайте предвид, че не трябва да запарвате чая повече от 5 минути, защото елементът се разрушава.

При недостиг на желязо в организма се появяват проблеми с кръвообращението, включително и при венците, което може да доведе до развитие на пародонтоза. За да не се случи това, не забравяйте за продукти като: черен дроб, червено месо, елда, боб и ябълки.

Без витамин Д, по зъбите бързо се образува зъбен камък. Недостигът на този витамин влияе върху усвояването на необходимия за зъбите и за всички кости калций, а следователно и върху тяхната здравина. Затова по-често включвайте в менюто си риба, гъби, кокоши яйца. Освен това, елементът се синтезира в организма под въздействието на слънчевите лъчи, затова се излагайте повече на слънце и чист въздух.

Срещу напукване, афти и ранички в устната кухина се бори витамин В6. Богати на него са: кълновете на зърнените култури, орехите, лешниците, картофите, цветното зеле, морковите, горските плодове.

За здравето на венците се грижи и витамин С, който се съдържа в големи количества в: шипката, касиса, лука, цитрусовите плодове, зелето, морковите, цвеклото, зеления грах и др.

Всички тези храни ще ви помогнат да запазите зъбите си здрави и бели. Освен хранителната стойност, за зъбите е важна и консистенцията на продуктите. Така например, твърдите зеленчуци и плодове осигуряват на венците и добър масаж, а зъбите се предпазват от образуване на зъбен камък. Освен това, суровите плодове и зеленчуци стимулират слюноотделянето, а слюнката "измива" устната кухина и е в състояние да намали количеството бактерии и микроби, заплашващи здравето на зъбите и венците.

Изключително полезен за зъбите е прополисът, с който лекуват кариеси и пародонтоза. Учени са открили около 100 елемента в този пчелен продукт, които осигуряват защита на зъбите.

Обогатявайки организма си с тези и други хранителни продукти, вие ще запазите по-дълго време зъбите си здрави и красиви.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 5.0, 1 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Храни за здрави и красиви зъби" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Храни за здрави и красиви зъби"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.