Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Простуда

Хранене при простуда

Хранене при простуда - изображение

Времето навън вече е достатъчно променливо и честата смяна на късия ръкав с пуловера и обратното по няколко пъти на ден много често води до така неприятните настинки и разнообразие от неразположения, свързани с простуда. Ако сте забравили якето си у дома и вече сте влезли в капана на не особено приветливите утрини и гърлото ядосано ви напомня, че вече не е лято, то трябва да знаете, че храненето е ключов момент от процеса на възстановяване. Затова сега ще ви дадем няколко съвета как да се преборите по-лесно с простудата и по-бързо да бъдете отново на крака.

Разбира се, започваме с лека пилешка супа. Тя поддържа жизнените сили, сгрява и лекува благодарение на специалните си вещества, които блокират простудните заболявания.

Следват някои основни правила в храненето, към които е добре да спазвате в периода на възстановяване:

  • придържайте се към принципите на разделното хранене: малки порции, приемани до 5 пъти в течение на целия ден;
  • наблегнете на мека течна храна - каши, супи, кисели;
  • откажете се от пърженото, пикантното, соленото - такива ястия могат само силно да раздразнят възпалените лигавици на дихателните пътища и да увеличат отоците;
  • никакви глезотии от типа на: бонбони, майонеза, чипсове и прочие вредни изкушения - храната, която консумирате, трябва да бъде изключително богата на витамини и микроелементи;
  • в менюто ви е задължително да присъстват плодове и зеленчуци, с изключение на цитрусите (те дразнят лигавиците), грозде и банани.

Естествено, няма да пропуснем и напитките, те са важна част от възстановяващото меню при простуда. Всъщност, питейният режим е една от основните препоръки при наличие на ОРВИ и част от хранителните принципи при простудни заболявания.

И така:

  • изпивайте поне по 2,5 литра течности всеки ден - това ще позволи да се овлажнят лигавиците на дихателните пътища, те да се "измият" от микроби и накрая да се изведат токсините от организма;
  • напитките трябва да бъдат алкални или да са с неутрална среда - се спрете на чай с мента, женско биле, градински чай и ехинацея;
  • напитките не бива да са и много горещи, най-добре е да бъдат просто топли, особено при силни болки в гърлото. Горещите са подходящи при треска и повишена телесна температура.

Често болните се лишават от течности. Това се обяснява с липсата на апетит, което пък е съвсем разбираемо - на тялото са му необходими сили, за да се пребори с простудата или вируса. Но недостатъчното количество калории може да отслаби организма, затова не пренебрегвайте здравословната храна по време на боледуване (и не само тогава). Такава са: кашите, пилешките бульони, хранителните напитки - всичко това може да ви помогне по-бързо да възвърнете здравето и силите си.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛюбопитноТестовеАлтернативна медицинаСнимкиЛеченияАнкетиБотаникаЗдравни проблемиХранене при...ИсторияМедицински изследвания