Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при остеохондропатия

Хранене при остеохондропатия

Хранене при остеохондропатия - изображение

Остеохондропатията е заболяване, при което в трабекуларните кости протича процес на некротична деформация. Това се случва основно в детска или юношеска възраст.

Причините за развитие на проблема са различни:

  • генетични фактори;
  • ненормално функциониране на жлезите на ендокринната система;
  • нарушена обмяна на полезните вещества в организма (в частност, лош метаболизъм на витамините и калция);
  • чести наранявания;
  • различни проблеми с кръвообращението;
  • непосилни спортни занимания, в резултат на което мускулите се свиват силно;
  • наднормено тегло;
  • прекаляване с диети;
  • изключване от менюто на каквито и да било полезни храни, особено съдържащи калций.


Полезни хранителни продукти при остеохондропатия

В периода, когато тялото расте и се развива, е изключително необходимо да му се осигурят достатъчни количества от всички нужни витамини, минерали и микроелементи. Важно е постъпването на витамини A, В, D, С, колаген, хондропротектори, магнезий, фосфор, калций.

Полезни са:

  • храни с животински произход: киселомлечни изделия, заешко, пилешко и говеждо меса, субпродукти, желирани студени месни продукти, яйца, риба (особено морска), морски продукти;
  • храни с растителен произход: киселец, краставици, домати, спанак, листа зелена салата, репички, цвекло, моркови, всички видове зеле, целина, патладжани, тиквички, тиква, артишок, облепиха, шипки, бобови и житни култури и каши от тях, царевица, пъпеши, семена и ядки, стафиди и сушени кайсии, банани, маслини, праскови, коприва, сусам, авокадо;
  • напитки: негазирана минерална вода, зелен чай, кисели, прясно изцедени сокове от гореизброените плодове и зеленчуци;
  • сладки и тестени изделия: несладки желета, бисквити (но не от маслено тесто), пандишпанови десерти, ръжен пълнозърнест хляб, хляб с трици.

Всички ястия трябва да са сварени или приготвени на пара.


Опасни и вредни продукти при остеохондропатия

  • мазни и концентрирани бульони;
  • сушена риба и пушени изделия;
  • прекалено солена и тлъста храна, пържени ястия;
  • сладкарски кремове и печива от маслено тесто;
  • продукти и лекарства със съдържание на кофеин и изкуствени добавки;
  • пикантна храна;
  • недомашно приготвени сосове, майонеза;
  • подправки;
  • маринати.

Снимка: kurganov.pro

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...НовиниСнимкиАлтернативна медицинаЛюбопитноМедицински изследванияЛайфстайлРецептиКлинични пътекиСпортЛеченияБотаникаЕ-тата в хранитеСпециалистиИстория