Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при нефрит

Хранене при нефрит

Хранене при нефрит - изображение

Нефритът е бъбречно възпаление, при което може да бъдат засегнати също бъбречните гломерули, легенче (чашки), каналчета и таза.


Видовете

В зависимост от локализацията на заболяването се различават:

  • пиелонефрит;
  • гломерулонефрит;
  • интерстициален нефрит;
  • радиационен (в следствие на лъчетерапия)
  • наследствен.


Причините

Най-често нефрит се развива след изкарани инфекциозни заболявания, например: скарлатина, ангина, еризипел. Възможно е да бъде и следствие от възпалителни процеси, предизвикани от бактерии или вируси.


Полезни храни при нефрит (хроничен)

Ако проблемът е хроничен и са съхранени бъбречните функции, се препоръчва болният да се придържа към хранене, близко до обичайното си. Не се налага спазването на строги диети, ограничен прием на сол, белтъчини и течности. Единственото, към което трябва той да се стреми, е да не претоварва бъбреците.

Храненето да бъде калорично и балансирано, менюто да включва белтъчини, мазнини и въглехидрати в оптимално съотношение. Ежедневният прием на течности да е пропорционален на отделяното количество урина. Полезни са разтоварващите дни, които може да се основават на консумацията на диня, ябълки, ягодоплодни или краставици.

 

Принципи, към които трябва да се придържа заболелият от нефрит:

  • менюто да съдържа висококалорична храна, богата на белтъчини, например: пюрета, мусове;
  • да се осигури висока калоричност на ястията чрез мазнини и въглехидрати;
  • да се увеличи приемът на витамини, като се пият повече плодови и зеленчукови сокове;
  • стремеж към водно-солеви баланс.


Разрешени за консумация са следните продукти:

  • тестени изделия: хляб с минимално съдържание на сол, палачинки без сол;
  • супи: плодови, вегетариански, млечни, които след приготвяне може да бъдат овкусявани с минимални количества заквасена сметана, магданоз, лук, копър;
  • месни продукти: нетлъсти видове меса, които след сваряване може да се запекат или запържат, но мъничко;
  • риба: нетлъсти видове, сварени, леко запържени или приготвени на пара;
  • млечни продукти: прясно мляко, течна и заквасена сметани, извара, киселомлечни напитки;
  • яйца: може да се приемат под всякаква форма, но не повече от два броя за ден;
  • всякакви зърнено-житни култури, зеленчуци и предястия, но без туршии или осолени по друг начин;
  • плодове и ягодоплодни: всички видове, както сурови, така и сварени, също приготвени от тях компоти, кисели, желе, сладка;
  • мед и бонбони са сред разрешените сладости;
  • напитки: плодов чай, сокове от плодове и зеленчуци, отвара от боровинки, ягоди, шипки.

 

Опасни и вредни храни при нефрит

Тъй като се наблюдава бъбречно възпаление, е необходимо да бъде ограничен приемът на сол, растителен белтък и напитки, дразнещи бъбреците. Към последните се отнасят: силно кафе, алкохол, минерална вода, горещ шоколад.

От менюто да се изключат осолени и пушени изделия, маринати, консерви, туршии.


Снимка: tvoyaurologia.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиДиетиКлинични пътекиБотаника