Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при кардиомиопатия

Хранене при кардиомиопатия

Хранене при кардиомиопатия - изображение

Кардиомиопатията е заболяване, при което се наблюдава нарушена работа на сърдечната камера.

Хората с болно сърце трябва задължително да се придържат към диета. Храненето да бъде разделно и 5 пъти дневно, порциите равномерни.

При кардиомиопатия е необходимо да се консумират продукти, които подобряват кръвообращението, укрепват кръвоносните съдове на сърцето и нормализират обмяната на веществата. За целта да се увеличи приемът на магнезий и калций.

В менюто да се включат храни, богати на омега-3 мастни киселини, които помагат за понижаване нивото на холестерола, предотвратяват образуването на тромби и понижават кръвното налягане (високото кръвно е характерно при заболелите от кардиомиопатия).

 

Полезни храни:

  • тестени изделия: сухари, препечен и диетичен хляб (без сол);
  • супи: зеленчукови, приготвени с олио, също млечни супи;
  • морски продукти и нетлъсти видове риба, приготвени на пара или сварени;
  • млечнокисели храни с ниска масленост (прясно и кисело млека, извара, заквасена сметана, кефир, а понякога може и краве масло);
  • рохко сварени яйца или омлет (не повече от 1 яйце на ден);
  • зърнени и макаронени изделия;
  • зеленчуци (печени или сварени), внимавайте с консумацията на сурови, тъй като те може да доведат до подуване на корема и храносмилателни проблеми, а това от своя страна да затрудни работата на сърцето;
  • сушени кайсии (особено кайсии);
  • плодове и ягодоплодни;
  • мед и прополис;
  • сокове от плодове и зеленчуци (най-добре прясно изцедени);
  • несилен чай;
  • растителни мазнини.

Опасни и вредни продукти при кардиомиопатия

  • Не трябва да се консумират храни, които възбуждат нервната система, също продукти, след прием на които се усеща дискомфорт или подуване на стомаха. Това дразни нервите, а те са отговорни за работата на сърцето.
  • Да не се ядат мазни месни ястия - в тях има много холестерол, който води до образуването на тромби и плаки, нарушаващи кръвообращението.
  • Да се ограничи употребата на сол - тя задържа течностите в организма, това е предпоставка за повишаване на кръвното налягане и появата на отоци.


Неблагоприятно върху сърдечната работа действат:

  • прясно изпечени хлебни изделия и печива, палачинки;
  • силно концентрирани гъбени и месни бульони, супи от боб и други бобови култури;
  • сладкарски изделия;
  • тлъсти меса и птици;
  • консерви (рибени и месни), кренвирши, колбаси;
  • пушени и осолени храни;
  • течна сметана, високомаслена заквасена сметана, маргарин;
  • фаст фууд и полуфабрикати;
  • подсладена газирана вода и други подобни напитки;
  • кафе и силен черен чай, какао;
  • алкохолни напитки;
  • готови сосове и предястия;
  • солени и остри храни;
  • зеле, грах, репички, гъби;
  • чесън, лук;
  • големи количества подправки.

Снимка: vmestovalidola.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноМедицински изследванияЛеченияЗдравни съветиХранене при...НовиниСнимкиЛайфстайлИсторияСпортОрганизацииАлтернативна медицинаБотаникаЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеДиетиСоциални грижиФизиология