Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при еритразма

Хранене при еритразма

Хранене при еритразма - изображение

Еритразмата представлява кожна инфекция с хроничен и бактериален характер, която се разпространява само върху повърхността на кожата и по никакъв начин не поразява косата и нокътната плочка.

Заразата се предава чрез използване на дрехи и предмети, които са имали контакт с болен.

Инфекцията протича бавно и практически незабележимо. Възможно е дълго време проблемът да не бъде забелязан. Първите признаци са поява на петна по кожата, които може да са с различни цветове (червени, кафяви, жълти или розови).

Размерът варира от малки точки до няколко сантиметрови петна, които е възможно да се слеят в едно голямо. На засегнатите места се усеща сърбеж, изтръпване, болка и парене.


Полезни храни при еритразма

С растителен произход:

  • салати от зеленчуци, като особено полезни са тези със зелен цвят (чушки, тиквички, краставици, всички сортове зеле...);
  • ядки (кашу, бадеми), включително фъстъци, които са бобова култура;
  • каши (овесена, пшенична, от елда);
  • зърнени култури;
  • сушени плодове;
  • семена;
  • цитрусови плодове;
  • морско зеле.

С животински произход:

  • киселомлечни продукти;
  • сварени кокоши яйца;
  • морска риба;
  • субпродукти (сварени бъбреци, бял и черен дробове, език);
  • мед.

Напитки:

  • зелен чай;
  • негазирана минерална вода;
  • компоти;
  • сокове.


Тъй като от еритразма страдат най-често хората със затлъстяване, е необходимо те да се придържат към диета, която налага приемът на въглехидратна храна да бъде сутрин, а белтъчините да се консумират вечер. Всички ястия да се приготвят на пара, да се сваряват или задушават. Да се изпиват минимум 2 литра вода на ден, а продуктите на трапезата да бъдат с добро качество, пресни и непакетирани в полиетиленови опаковки.
Препоръчва се калориите да са равномерно разпределени, храненето да е не по-малко 4-5 пъти дневно, като последното да бъде поне 2 часа преди сън.


Опасни и вредни хранителни продукти при еритразма:

  • напитки: сладки газирани напитки, алкохол, включително бира, шампанско, пенливи вина, квас;
  • всички печива, приготвени от тесто с мая;
  • гъби;
  • мариновани и пушени изделия;
  • подправки и сосове: оцет, кетчуп, майонеза, соев сос, различни маринати, особено ако не са домашно приготвени;
  • всякакви сладки изделия и захар;
  • киселомлечни продукти с пълнежи и добавки;
  • остри сирена и сирена с плесен;
  • консерви, колбаси, кренвирши;
  • храни за бързо приготвяне, чипсове, сухари, фаст фууд, продукти със съдържание на консерванти и други добавки с код Е (включително оцветители, ксилитол, сорбитол)
  • ферментирали плодове и зеленчуци;
  • храна, която е съхранявана в хладилник в нарязан вид в пластмасови съдове или найлонови пакети по-дълго от едно денонощие.


Всички тези продукти създават благоприятна среда за развитие на бактерии, също така в организма се натрупват шлаки при консумацията им, поради което се появяват проблеми с обменните процеси (възможно е да доведат до по-висока степен на затлъстяване и до появата на нови кожни гънки, където да се образуват нови червени петна).

При наличие на алергия от менюто да се изключат съответните продукти и лекарства, причина за такава реакция.

Снимка: medaboutme.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСпортНовиниАлтернативна медицинаЛеченияИсторияМедицински изследванияКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаПроизводителиСпециалистиЗаведения