Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при емфизем на белия дроб

Хранене при емфизем на белия дроб

Хранене при емфизем на белия дроб - изображение

Емфизем на белия дроб е заболяване, което поразява дихателните пътища. За него е характерно патологично увеличаване на въздушното пространство на бронхиолите, съпроводено от изменения на стените на алвеолите с деструктивно-морфологичен характер.

Проблемът е една от най-разпространените форми на специфична и хронична болест на белодробната система.

Симптомите:

  • задух, задушаване;
  • разширени празнини между ребрата;
  • изпъкнала ключица;
  • подпухнало лице (особено под очите и в областта на носа);
  • кашлица със затруднено отхрачване, която се засилва при физическо натоварване;
  • при рентгенова снимка белодробните полета са твърде прозрачни;
  • слабо тихо дишане;
  • слабоподвижна диафрагма;
  • посиняване на ноктите и устните;
  • удебеляване на нокътната плочка;
  • възможна сърдечна недостатъчност.


При емфизема на белите дробове се наблюдават и всякакви инфекциозни заболявания. Тъй като бронхо-белодробната система е отслабена, те може бързо да прераснат в хронични.

 

Полезни продукти при емфизем на белия дроб

  • житни култури;
  • сурови зеленчуци и плодове (особено сезонни): тиквички, моркови, броколи, тиква, домати, сладки чушки, всички листни зеленчуци и цитруси;
  • сушени плодове (сини сливи, смокини, кайсии, стафиди), с тях заменете захарта и сладките изделия;
  • морски продукти;
  • тежко болните е необходимо да се придържат към протеинова диета и да наблегнат на консумацията на извара, бобови култури, нетлъсти видове меса и риба;
  • билкови чайове от липа, шипки, касис, глог.

 

Порциите не трябва да бъдат големи, храненето често, но по малко. Това се налага, защото при увеличаване обема на белите дробове, се намалява този на стомаха. Следователно, приемът на големи количества храна създава стомашен дискомфорт.


Опасни и вредни продукти при емфизем на белия дроб

  • млечни продукти: сирена, кисели и пресни млека;
  • плодове и зеленчуци, съдържащи нишесте (банани и картофи, например);
  • големи количества макаронени изделия, хляб и тестени продукти, направени от брашно, различно от пълнозърнесто;
  • алкохолни напитки;
  • силни чай и кафе, какао;
  • големи дози сол;
  • продукти със съдържание на оцветители, консерванти, ароматизатори и всякакви други добавки със синтетичен произход.


Снимка: medvesti.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниМедицински изследванияОрганизацииЗаведенияФизиологияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиЛайфстайлАлтернативна медицинаИсторияБотаника