Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при аденоиди (възпалена трета сливица)

Хранене при аденоиди (възпалена трета сливица)

Хранене при аденоиди (възпалена трета сливица) - изображение

Аденоиди се наричат патологичните изменения на назофарингеалната сливица. Проблемът е познат още като възпалена трета сливица. Характеризира се със затруднено носово дишане, хъркане, намаляване на слуха, кислороден глад на мозъка и други неразположения.

Аденоидите се появяват най-често при деца между 3 и 7 години на фона на възпалителни процеси на устната лигавица и след изкарани заболявания (скарлатина, рубеола, морбили, грип, остри респираторни заболявания и други).


Полезни храни при аденоиди

Общи препоръки

Често аденоидите са съпроводени от възпаление на носоглътката, затова в качеството си на общоукрепващо средство се препоръчва приемът на рибено масло (за деца от 2 до 7 години по 1 чаена лъжица). В него има витамин Д, който се усвоява бързо, успокоява лигавицата и потиска възпалителния процес.

Като профилактика лекарите съветват да се правят редовни промивки на носоглътката с морска вода. Разбира се, не бива такава да бъде набавяна директно от морето, защото тя крие опасност от зарази с опасни вещества и микроорганизми, които лесно биха могли да попаднат в мозъка чрез максиларните синуси и да доведат до тежки последици и дори смърт. Освен това, високата концентрация на сол във водата, взета директно от морето, е в състояние да раздразни обонятелните рецептори на носа, респективно, до изгаряне.

Най-добрите препарати са преминалите съответната стерилизация.

По отношение на храненето, заболелият трябва да се придържа към рационално такова. Това означава:

  • да се консумират повече сурови зеленчуци (настъргани със ситно ренде) или задушени (моркови, зеле, целина, броколи, цветно зеле, картофи, лук, листни зеленчуци);
  • да се засили приемът на некисели сезонни плодове (банани, круши, ябълки, кайсии и други);
  • сушени плодове, както и отвари и компоти от тях също да се включат в менюто;
  • прясно изцедени сокове;
  • слузести каши да се консумират задължително (овесена, ечемичена, пшенична);
  • киселомлечните продукти (кефир, заквасена сметана и други), както и ядките, помагат за набавянето на нужните количества растителни и животински аминокиселини, калций, витамини от В група.

нормални и увеличени аденоиди

Опасни и вредни храни при аденоиди

От менюто да се изключат:

  • сладките изделия;
  • прекалено солените ястия;
  • продукти, които биха могли да доведат до алергична реакция (ягоди, домати, яйчен жълтък, морски храни, цитруси, мед, шоколад, изделия, съдържащи изкуствени оцветители и ароматизатори и т. н.).

Алергичният пристъп може да бъде причина за нежелано подуване на гърлото и небцето.

Три-четири дни след оперативно отстраняване на проблема е необходимо от менюто да се изключат горещите и твърди храни, които биха раздразнили увредената лигавица. Да се ядат пюрирани супи, месни и зеленчукови каши. Да се пият повече течности (компот, минерална негазирана вода, бульони).

Вижте също: Хранене при тонзилектомия (отстранени сливици)

Източник: edaplus.info
Снимки: youtube.com; vrachikliniki.ru

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноАлтернативна медицинаХранене при...Здравни съветиНовиниКлинични пътекиЛечения