Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Трахеит

Хранене при трахеит

Хранене при трахеит - изображение

Трахеитът е възпалителен процес, протичащ в трахеята. Отнася се към заболяванията на горните дихателни пътища, макар трахеята да се причислява към долните такива. Често проблемът протича паралелно с ларингит, ринит, фарингит и бронхит.

Възпалението може да бъде с инфекциозен характер, алергичен и смесен. Според протичането се различава остър и хроничен.

 

Полезни хранителни продукти при трахеит

 

Правилното хранете би могло да облекчи протичането на възпалението и да ускори оздравяването. За да се подпомогне организмът в борбата със заболяването, е необходимо да увеличи приемът на белтъчини (особено животински) и да се намали консумацията на въглехидрати (те създават добра микрофлора за развитието и размножаването на бактерии).

 

Храната да бъде висококалорична, богата на витамини.

Ястията да се сваряват или да се приготвят на пара.

Дневното количество течности да достига 2,5 литра, като в тях влизат супи, чайове, компоти и сокове.

 

При трахеит може да се ядат:

  • пшенични сухари;
  • супи (сварени със зеленчуков или немазен бульон);
  • каши (овесена, оризова, пшенична);
  • варена риба;
  • нетлъсти видове месо;
  • всякакви кисело-млечни продукти с ниска масленост и без добавки;
  • яйца (рохко сварени или под формата на омлет);
  • пресни плодове и зеленчуци.

 

Полезни напитки:

  • сокове от пресни плодове и зеленчуци;
  • компоти;
  • отвари от шипки, лайка;
  • зелен чай (черен не се препоръчва).

 

Опасни и вредни хранителни продукти при трахеит:

  • прясно изпечени хляб и хлебни изделия;
  • мазни, концентрирани бульони и супи от тях;
  • пържени ястия;
  • макаронени изделия, ечемик;
  • алкохол;
  • сладки газирани напитки;
  • силен чай, кафе;
  • бобови култури, ряпа, зеле;
  • всякаква храна, съдържаща транс мазнини, добавки и консерванти с код Е;
  • пълномаслени мляко, кефир, сметана;
  • продукти алергени.

 

Следва да се ограничи консумацията на сол.

Заболелият да се придържа към подобен хранителен режим около 1 - 2 седмици, в зависимост от продължителността на заболяването. Преминаването към нормално хранене да бъде плавно.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛеченияКлинични пътекиЗдравни съветиМедицински изследванияБотаникаАлтернативна медицинаЛюбопитноСпортФизиологияЗаведения