Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Хранителни продукти, които се борят с простудата и повишават имунитета

Хранителни продукти, които се борят с простудата и повишават имунитета

Хранителни продукти, които се борят с простудата и повишават имунитета - изображение

Много хора, чувствайки се зле, поради настинка или грип, се убеждават да приемат храна, смятайки, че това ще помогне да се справят с неразположението. Изборът на правилните хранителни продукти може да даде огромна полза и дори да ускори оздравяването.

Представяме ви няколко продукта, които повишават имунитета и помагат да се чувстваме по-добре в студеното време.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа здравословна доза "добри бактерии", които предпазват организма от вредни бактерии и инфекции. Тези "добри бактерии" се наричат пробиотици, а изследвания доказват, че киселите млека, богати на тях, подобряват имунитета чрез увеличаването на червените кръвни телца в организма (левкоцити).

Куркума

Куркумата може да се намери във всяко жълто къри, а златният й цвят се дължи на съдържанието на куркумин - полифенол със силни свойства в борбата със студа и грипа, има противовъзпалително действие.

Чесън

Много от имуностимулиращите свойства на чесъна се дължат на сяросъдържащи съединения, в частност - алицин. Тези съединения са ефикасни срещу бактериални, вирусни, паразитни и гъбични инфекции. Те укрепват имунната система, притежават антитуморни и антиоксидантни свойства.

Риган

Антиоксидантните качества на ригана се дължат на високото съдържание на фенолни киселини, флавоноиди и цветни съединения в растението, които имат противовъзпалителни свойства. Риганът предпазва от простуда и грип, от висока температура и стомашни разтройства.

Червена сладка чушка

Червената чушка съдържа малко калории и много хранителни вещества. Тя е отличен източник на фитохимикали, бета-каротини и витамин С. Наличието на витамин С в нея е два пъти по-високо от това в повечето плодове и зеленчуци, включително и портокалите.

Зелен чай

Чаят е вторият по консумация продукт след водата в световен мащаб. Той е богат на полифеноли, антиоксиданти и заедно с други химични вещества помага на организма да се предпази от простуда и грип.

Тиква

Тиквата е богата на бета-каротини и хранителни вещества, с помощта на които организмът се снабдява с витамин А. Този витамин, на свой ред, помага на протеините да регулират връзката между клетките, което е основата на имунната система. Също така, той предотвратява развитието на рак, защото нарушаването на клетъчната комуникация е една от основните причини за появата му.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа гингерол, който е от семейството на капсаицина - вещество, което придава острия вкус на чушките чили. В изсушения джинджифил има по-малко гингерол. Растението действа благоприятно при гадене и повръщане.

Стриди

Стридите се приемат като афродизиак, вероятно заради високото съдържание на цинк в състава им, който е необходим за производството на тестостерон. Елементът е предпазва много добре организма от студ и грип; подобрява функцията на Т-клетките, които имат важна роля в откриването на чужди антигени и за привеждането до готовност на други клетки на имунната система. Дори малък дефицит на цинк в тялото може да доведе до неблагоприятни ефекти върху имунитета.

Броколи

Броколите са отличен източник на витамини А, С, Е (при това евтин). Те съдържат голямо количество глюкозинолати, които стимулират имунната система на човека.

Броколите са двойно полезна храна, поради високата концентрация на сулфорани в тях, които са силни антиракови вещества.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаСпортСоциални грижиНовиниОрганизацииРецептиПроизводителиНормативни актовеСнимкиАптекиИсторияСпециалистиЛеченияТестовеАнкетиДиети