Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Преходна храна

Преходната храна - каква трябва да бъде и кога се включва в менюто

Преходната храна - каква трябва да бъде и кога се включва в менюто - изображение

Преходната храна е много важен етап между храненето на бебета и това на по-големите деца. Тя се въвежда постепенно в края на 10 месец, когато при децата функционалните възможности на храносмилателната и отделителната системи са нараснали, и продължава до 1,5-годишна възраст. Тогава дъвкателният апарат на детето е по-добре развит и то може да приема по-груби и разнообразни продукти. Това означава, че може да му се дава храната на възрастните, но тя трябва да е приготвена без много сол, подправки и мазнини и да не се запържва. Също да е мека, кашава, но не пасирана, месото да бъде смляно, а плодовете и зеленчуците да са ситно нарязани или настъргани. Ястията са предимно варени или задушени.

10 месец

В края на 10-ия месец, на обяд, преди зеленчуковото или месно-зеленчуковото пюре, се дават няколко лъжици преходна храна, като в следващите дни количеството се увеличава до пълно изместване на пюрето.

11 месец

През този месец се увеличава обемът на приетата храна и се преминава на 4-часов хранителен режим.

12 месец

Вечерното млечно хранене постепенно се замества с постно ястие, млечен десерт или кисело мляко.

  • За сутрешната закуска на детето може да се предложи мляко с кифла или бисквити, кускус, попара със сирене, плодово или зеленчуково пюре или настъргани плодове и зеленчуци.
  • За обяд – пилешка супа или супа топчета, ястия със смляно месо, мусака, кюфтета, пълнени чушки, пюре от картофи или грах, тиквички с ориз, пюре от спанак със сирене, салата от настъргани зеленчуци и десерт (плодово пюре, компот, настъргани плодове).
  • За следобедна закуска на детето се предлага крем с грис, нишесте, мляко с ориз, кроасан, кифла, кисело мляко, айран или нектар.
  • За вечеря - постно ястие със 150 – 200 милилитра мляко и млечен десерт.

В „преходното” детско меню трябва да присъстват мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни, варива, плодове и зеленчуци. Ястията от месо и месни продукти се дават 3 – 4 пъти в седмицата. Рибата да се включва в менюто поне един път седмично, както и половин или едно варено яйце всеки ден. Консумацията на сол, захар, захарни изделия и пикантни подправки трябва да бъде ограничена. При приготвянето на детската храна да се избягва употребата на ароматизанти, консерванти и изкуствени оцветители. Тези съставки могат да причинят алергии, главоболие и други здравословни проблеми.

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиЛайфстайлНормативни актовеПроизводителиЛюбопитноНовиниСнимкиБотаникаРецептиСоциални грижиПсихологияСпортАлтернативна медицинаОрганизацииЛеченияДиетиАнкетиИнтервютаЗаведенияИсторияКлинични пътекиСпециалистиОбразованиеМедицински изследвания