Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Енцефалит

Хранене при енцефалит

Хранене при енцефалит - изображение

Енцефалитът представлява възпаление на главния мозък. Различават се първичен, който протича като самостоятелно заболяване и вторичен - следствие от друг здравословен проблем.

 

При наличие на енцефалит е полезно да се консумират следните храни и продукти:

  • месо и нетлъсти видове риба (сварени или приготвени на пара);
  • фини зърнени каши;
  • киселомлечни продукти (кефир, извара и други), масло и сметана (с ниска масленост);
  • напитки - компоти, минерална вода, несилен чай с лимон (може и с мляко), плодови сокове (не прекалено концентрирани);
  • тестени изделия от 2 - 3 вида брашно, сухари;
  • плодове и зеленчуци без груби влакна.

 

Опасни и вредни храни при енцефалит:

  • остри, пушени, солени, мариновани и тлъсти ястия;
  • сладкарски изделия;
  • сладки газирани напитки;
  • фаст фууд;
  • печива от маслено тесто, изделия от бутер и пясъчно теста;
  • тежки каши (от елда, ечемик);
  • бобови култури;
  • гъби;
  • плодове и зеленчуци с груби влакна (ряпа, краставици, репички, касис, цариградско грозде, малини, смокини, фурми;
  • майонеза, сосове, подправки;

 Изброените неполезни продукти водят до по-висока интоксикация на организма, до нарушаване на водно-солевия баланс, провокират алергични реакции, което усложнява още повече състоянието.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниМедицински изследванияЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияОрганизацииАлтернативна медицинаСнимкиКлинични пътекиИсторияСпециалистиБотаникаСпортЗаведения