Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Деменция

Хранене при деменция

Хранене при деменция - изображение

Деменцията е синдром, който се характеризира с придобито понижаване на умствената дейност и нарушаване на социалната адаптация на заболелия (намалява се способността му за полагане на труд и да се обслужва сам). Заболяването се развива като резултат от увреждане на главния мозък.

Наблюдават се разстройства като: нарушени когнитивни функции (концентрация, говор, памет, гнозис праксис), затруднено вземане на решения, също планиране и контролиране на действията.

Такъв здравословен проблем се среща най-вече при старите хора, тъй като при тях се наблюдава развитие на съдови и дегенеративни заболявания, появяват се атрофични изменения на главния мозък.

 

Полезни храни при деменция

  • Продукти, понижаващи нивото на холестерола: сухо червено вино (в малки количества и по време на хранене), бадеми, авокадо, бобови култури, синя боровинка, овес, растително олио (царевично, ленено, слънчогледово).
  • Някои учени са на мнение, че средиземноморската диета значително намалява риска от развитие на деменция. Този хранителен режим включва малки количества месо и месни продукти, употребява се зехтин, консумират се много зеленчуци, ядки, плодове и риба.
  • Продукти с ниско съдържание на "лош" холестерол: киселомлечни изделия, нетлъсти видове риба и месо, птици, морски продукти, кисело зеле, подправки (куркумин, шафран, канела, градински чай, маточина).
  • Научни изследвания показват, че кофеинът също допринася за "разрушаването" на плаките холестерол в мозъчните кръвоносни съдове.

Също:

  • Ястията трябва да се приготвят на пара, да се сваряват, запичат или задушават.
  • Да се използва минимално количество сол.
  • Храната да се приема на малки порции, да не се преяжда, вечер да се яде малко.
  • Да се пие чиста вода - не по-малко от 30 милилитра на килограм телесно тегло.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при деменция

За профилактика срещу развитието на деменция и при наличие на проблема следва да се избягва консумацията на продукти, съдържащи холестерол.

Такива са:

  • мазнини с животински произход (кожа на птици, сланина и други);
  • яйчен жълтък;
  • субпродукти (бъбреци, мозък, черен дроб);
  • кашкавал, сметана, прясно мляко;
  • концентрирани бульони;
  • бульони от кости;
  • майонеза;
  • изделия от маслено тесто;
  • бял хляб, сладкиши;
  • захар.
5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПсихологияАлтернативна медицинаЛайфстайлЗдравни съветиМедицински изследванияИсторияБотаникаЛечения